Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirilecek olan Güvenlik Zirvesi'ne katılacaklar.

Trthaber'in haberine göre: Toplantıda, terörle mücadelede ortak anlayışın geliştirilmesi önemli bir gündem maddesi olarak yer alacak. Türkiye ve Irak, terörle mücadelede iş birliğini güçlendirmek ve ortak stratejiler belirlemek için görüş alışverişinde bulunacaklar. Ayrıca, enerji alanında iş birliği konuları da zirve kapsamında ele alınacak.

Gazze'deki İsrail saldırıları ve insanlık dramı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, düzenlediği bilgilendirme toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Gazze'ye yönelik yardımlarının 40 bin tonu aştığını belirten Keçeli, yapılan açıklamada, "UNRWA'ya gerçekleştirdiğimiz 26 bin tonluk yardımın kalan kısmı için İsrail ile görüşmeler yapıldı. UNRWA, kalan yardım miktarını WFP'ye devredecek ve böylece yardımın tamamı Gazze'ye ulaştırılmış olacak. Karayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde yardım ulaştırılabilirken, diğer seçeneklerin de göz önünde bulundurulmadığı belirtildi." şeklinde ifade etti.

Keçeli, Gazze'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk vatandaşları ile bunların yakınlarını da içeren bin 489 kişinin tahliye edildiğini paylaştı. Ayrıca, bir grup Türk vatandaşının daha tahliye edileceğini açıkladı.

ABD ile ilişkilerde son durum

Keçeli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD ziyaretiyle ilgili olarak "Türkiye'ye uygulanan kısıtlamalar konusunda Senato'da bazı olumlu mesajlar aldık. Bu ziyaret, bizim açımızdan olumlu izlenimlerle ayrıldığımız bir ziyaret oldu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Keçeli, ABD ile terörle mücadelede düzenli yüz yüze bir istişare mekanizmasının kurulacağı sinyalini verdi. Keçeli, F-35 projesiyle ilgili olarak "Harcadığımız para var. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye-Yunanistan ikili ilişkileri

Keçeli, Yunanistan ile güven artırıcı önlemler toplantısının 22 Nisan'da Atina'da yapılmasının planlandığını duyurdu. Ayrıca, Miçotakis'in Türkiye ziyaretinin Mayıs ayında gerçekleşmesi için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.

Adalara vize kolaylığı konusu

Keçeli, geçtiğimiz günlerde Türkiye-Yunanistan arasında gerçekleştirilen siyasi diyalog toplantısında, 10 Yunan adasına vize kolaylığı uygulamasındaki son hazırlıkların ele alındığını ifade etti.

Editör: Mehmet Köşker