Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, eğitim sistemi ve tarih öğretiminin çeşitli sorunlarına dikkat çekerek, üniversitelerin hocalarının ve öğrencilerinin, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere tarih öğretebilecek nitelikte insanları yetiştiremediğini ifade etti.

5 şehir için 'Sarı' uyarı! Kuvvetli yağış bekleniyor 5 şehir için 'Sarı' uyarı! Kuvvetli yağış bekleniyor

Konuşmasında şu başlıklara değindi:

Ortaylı, Türkiye'de genel olarak tarih eğitiminin sorunlarını ele alarak, tarih öğretimine gereken önemin verilmediğini ve öğretmenlerin bu konuda yetersiz kaldığını belirtti. Üniversitelerin, geleceğin tarih öğretmenlerini donatma konusunda eksik kaldığını ve pedagojik bilgiye sahip olmayan tarih öğretmenlerinin yetiştirildiğini dile getirdi.

Tuhaf bir haddini bilmezlik var!

Prof. Ortaylı, öğrencilere verilen tarih derslerinin içeriğinin zaman zaman kısıtlandığını ve önemli konuların göz ardı edildiğini ifade etti. Bu durumun tarihsel bilincin oluşturulmasına zarar verdiğini ve genç nesillerin tarih hakkında eksik bilgilendirildiğini belirtti.

İlber Ortaylı, “Türkiye’de tuhaf bir haddini bilmezlik var. İnsanlar, uzak kasabaların kahvehanelerinde ve meyhanelerinde bir sürü saçma şeyin yanında politika ve tarih de konuşurlar. Tarihin bir ihtisas işi olduğunu, ihtisas değilse bile bir bilgi birikimi işi olduğunu düşünemezler. Maalesef tarih eğitmenlerimiz bu meseleyi halledemiyorlar.. Talim ve Terbiye Kurulu gibi kurumlara karşı değilim fakat iyi çalışması ve bilgili olmaları gerekir” diye konuştu.

Ordu ve Batılılaşma

Türk ordusunun tarihteki önemine dikkat çeken Ortaylı, batılılaşma sürecinin özünde Türkiye'nin savunma kapasitesini artırmak ve teknolojik gelişmeleri benimsemek amacıyla başladığını söyledi. Orduyu modernleştirmenin bir gereklilik olduğunu ve bunun tıp, veterinerlik, eczacılık gibi alanları da etkilediğini anlattı.

Ortaylı tüm gelişme sürecinde batılaşmanın pek şeye etki ettiğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü; ''Bir Türk müziği ustası olan 2. Mahmut mehteri kaldırdı. ‘Bu müzikle modern harp yapılmaz’ dedi. Haklıydı, çünkü hafif topçuların geliştiği, ordunun hareketliliğinin mobilitesinin son derece arttığı, gürültünün, top seslerinin, orduların nidasının göğe yükseldiği bir yerde mehter dinlenmez. Ama orduyu sevk etmek, moralini sağlamak için düzenli bando ve müzik lazımdır. Müzik öyle geldi. Mimarinin de alası öyle girdi. Türkiye’de ordu çok mühim bir müessesedir.''

Cumhuriyetin Değerinin Farkında Olmak

Prof. Ortaylı, Cumhuriyet'in Türkiye için ne kadar önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, bu değeri korumanın ve geliştirmenin vatandaşların görevi olduğunu ifade etti. Türk milletinin büyük bir tarih ve fazilet mirasına sahip olduğunu hatırlattı.

Ortaylı, "Etrafla mukayese ettiğin zaman şükrediyorum. Bunu ayakta tutmak vazifemiz. Bunu ayakta tutmadığınız zaman gidecek bir yerinizin olmadığını bilin" diye konuştu

Kaynak: (İHA)