Ameriklalı kimya profesörünün çay demleme konusundaki tuz çıkışı ilginç bir noktaya evrildi. Özellikle, ABD'nin Londra Büyükelçiliği konuyu esprili bir dille ele alarak, "Böyle çirkin bir teklifin Özel İlişkimizin temellerini tehdit etmesi nedeniyle kayıtsız kalamayız" şeklinde açıklama yaptı.

Trthaber'in haberine göre: ABD'li Kimya Profesörü Michelle Francl, Demlenmiş: Çayın Kimyası adlı kitabının tanıtımı sırasında yaptığı açıklamalarda çaya tuz eklemenin "mükemmel demleme" için faydalı olabileceğini belirtti.

Bu açıklama, İngilizler arasında "Bir ABD'li profesörün çay konusunda İngilizlere ders vermesi" şeklinde yorumlandı ve tartışma başladı.

ABD'nin Londra Büyükelçiliği, İngiltere'den gelen tepkilere esprili bir dille cevap verdi. "İngiltere'nin güzel halkının endişelenmesine gerek yok; çaya tuz eklemek gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce resmi ABD politikası değildir. Asla olmayacak da" ifadeleri kullanıldı.

Büyükelçilik, çayı mikrodalgada ısıtarak yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ingiliz Çay 1

İngiltere'den gelen yanıtta ise, esprili bir dil kullanılarak çayın mikrodalgada ısıtılamayacağı belirtildi. "İlişkimizi takdir ediyoruz. Ancak size bu konuda katılmıyoruz. Çay sadece kettle kullanılarak yapılabilir" denildi.

Ingiliz Çay 2

Profesör Michelle Francl ise, amaçlarının diplomatik bir kriz çıkarmak olmadığını belirterek kendini savundu. Çayın içine tuz eklemenin, Çin'de 8. yüzyılda el yazmalarında geçtiği ifade edildi. Francl, tuzun çaya acı tat veren bir maddeyi engellediğini savundu.

Türkiye, çay tüketiminde dünya birincisi konumunda bulunuyor. Almanya merkezli istatistik platformu Statista'nın 2016 yılı araştırmasına göre, Türkiye kişi başı çay tüketiminde birinci sırada yer alıyor. İrlanda ikinci sırada, İngiltere ise üçüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ