Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Irak ile devam eden görüşmelerde Irak tarafının PKK'yı bir tehdit olarak gördüğünü belirtti. Ortak Harekat Merkezi ve diğer terörle mücadele alanındaki işbirliği tekliflerine olumlu yanıt verildiği ifade edildi.

Trthaber'in haberine göre; Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Irak ile belirli seviyelerde görüşmelerin devam ettiğini belirten yetkililer, Aralık ayında gerçekleştirilen toplantının ardından ikinci bir toplantının daha Bağdat'ta yapıldığını ifade etti. İki ülke arasında imzalanması planlanan Stratejik Çerçeve Belgesi için hazırlıkların sürdüğünü belirten yetkililer, bu belgede Ortak Harekat Merkezi'nin kurulmasının da yer almasını istediklerini dile getirdi. Harekat merkezinin işletilmesine yönelik teknik detayların ise belgenin imzalanmasının ardından belirleneceği belirtildi."

Irak ta PKK'yı tehdit olarak görüyor!

Bakanlık kaynakları, Bağdat'ta gerçekleşen görüşmelerde Irak tarafının terörle mücadeleye yaklaşımının nasıl olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi:

"Irak tarafının terör örgütü PKK'yı bir tehdit olarak gördüğünü belirten kaynaklar, Türkiye'nin Ortak Harekat Merkezi ve diğer terörle mücadeledeki işbirliği tekliflerine olumlu yaklaşıldığını ifade etti. Önümüzdeki dönemde terörle mücadele ve hudut güvenliği gibi konularda Irak makamları ile yapılan çalışmaların artarak devam edeceği vurgulandı."

Bakanlık kaynakları, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların geçmiş yıllardaki operasyonlardan farkına ilişkin sorular üzerine, artık şartların değiştiğini belirtti. Önceki dönemde sınırlı, süreli ve tahditli operasyonlar yapılırken bugün ise sürekli operasyonların icra edildiğini ifade etti.

"Birinci önceliğimiz; terör tehdidini sınırlarımızdan ötede karşılamak"

Sınırlardan 30-40 kilometre ileriden itibaren Türkiye'ye yönelik tehditlerin bertaraf edildiğine dikkati çeken kaynaklar, şöyle devam etti:

"Bu stratejiyle, temel hedefimiz terör tehdidini sınırlarımızın ötesinde önlemektir. Irak ile yapılan görüşmeler sırasında terörle mücadele ve sınır güvenliği gibi konuların yanı sıra enerji ve ticaret gibi geniş kapsamlı konular da ele alınmaktadır. Bu görüşmeler, daha kapsamlı bir işbirliği perspektifinden bahsetmemize olanak tanır.

Geçmiş yıllardaki terörle mücadele yöntemleriyle bugünkü stratejileri karşılaştırmak doğru olmaz. Güvenlik ve refah birbirini tamamlayan kavramlardır. Bölgedeki güvenliğin artırılmasıyla birlikte refahın da geliştirilmesi, bölge için önemli bir hedeftir. Bu bağlamda, güvenli bölge oluşturarak tehditleri uzaktan karşılama ve bölgedeki ekonomik kalkınmaya katkı sağlama amacı güdülmektedir."

Örgütün son çırpınışları

Bakanlık kaynakları, terör örgütü PKK'nın son saldırısına ilişkin sorular üzerine, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Son dönemdeki saldırılar, Pençe-Kilit Operasyon bölgesinin en uç, en cephe bölgelerinde gerçekleşiyor. Bu bölgelerde ufak bir kısım kaldı ve bu alanın temizlenmesiyle birlikte hudutlarımız daha güvenli hale gelecek. Terör örgütünün son dönemdeki saldırılarının amacı, bu kilidin kapatılmasını önlemektir. Ancak bu çabalar, terör örgütünün beklenen sondan kurtulmasını sağlamayacaktır. Bu saldırılar, onların son çırpınışlarıdır"

Editör: Mehmet Köşker