Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İran Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarıyla ilgili, o gün neler yaşandığının saat saat Bakan Yaşar Güler tarafından açıklandığını, arama çalışmalarını herkesin sosyal medyadan canlı olarak izlediğini belirtti.

Türkiye'nin kötü gününde İran'ın yardımına koştuğunu, iyi komşuluk ve dostluğun gereğini yerine getirdiğini vurgulayan kaynaklar, "O gün neler yaşandığı saat saat sayın Bakanımız tarafından açıklanmıştır. Herkes arama çalışmalarını sosyal medyada canlı olarak izledi" ifadelerini kullandı.

İran tarafın ne demişti?

İran Genelkurmay Başkanlığı, dün, 19 Mayıs'taki kazada hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin içinde olduğu helikopter enkazını AKINCI İHA'nın değil, Hint Okyanusu'ndaki görevinden geri çağrılan İran İHA'sının bulduğunu açıklamıştı.

Gurur duyulması gereken 3 nokta bulunuyor

Burada Türkiye açısından önemli ve gurur duyulması gereken 3 nokta bulunduğunun altını çizen kaynaklar, bunları şöyle sıraladı:

"Acil durumlarda devlet kurumlarımızın koordineli ve süratli reaksiyonu, özellikle İHA teknolojisinde yerli ve milli savunma sanayimizin geldiği nokta ve bu sayede kazandığımız yetenekler ile kabiliyetler, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun yetişmiş personelinin yerli ve milli savunma sanayimiz sayesinde kazandığı bu kabiliyetleri ve teknolojiyi kullanma becerisidir.”

Bakan Gülen ne söylemişti?

Helikopter enkazının Akıncı İHA tarafından bulunduğu gelişmesi, ilk olarak Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine yansımıştı. Haberlerde, 19 Mayıs'ta İran makamlarının yardım teklifini kabul etmesi üzerine bir adet Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştığı belirtilmişti.

AA, pazartesi günü (20 Mayıs) sabah saatlerinde ise, "Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü." başlığı ile hava aracının Van'a geldiğini duyurmuştu. Söz konusu haberlerin ardından İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, salı günü (21 Mayıs) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sabah saat 05.00 sıralarında helikopterin enkazını bulanlar İranlı kurtarma ekipleriydi." demişti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de konuyla alakalı şu ifadeleri kullanmıştı: "Olayın haber alınmasını müteakip İran makamlarından gelen gece görüş kabiliyetli helikopter talebi üzerine hazırlıklara başladık, bu kapsamda tarafımızdan mevcut şartlarda daha faydalı olabileceği değerlendirilerek AKINCI İHA'nın da hazırlanması talimatı verildi.

Cumhurbaşkanlığımızın onayı ve İranlı yetkililerin 'olur'u sonrasında silahsız AKINCI İHA saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.12'de İran hava sahasına giriş yaptı. İlgili bölgede yapılan taramalarda saat 02.36'da ilk görsel temas sağlanmış ve tespit edilen ısı kaynağı İran makamlarıyla paylaşılmıştır.

Saat 05.50'de ise, İranlı yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulaşıldığı bilgisi alınmıştır. Görevini başarıyla tamamlayan AKINCI İHA'mız, saat 06.45'te Türkiye hava sahasına giriş yapmıştır."

Firari hükümlü kurbanlık pazarında yakalandı Firari hükümlü kurbanlık pazarında yakalandı

Resmi Gazete'de yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği

Bakanlık kaynakları, Resmi Gazete’de yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği ile ilgili de şunları kaydetti:

"6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen Anayasa değişiklikleri doğrultusunda 'tüzük' kavramının Anayasadan çıkarılması ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanununun 19 uncu maddesinin başlığında yer alan 'tüzük' ibaresinin kaldırılarak 'yönetmelik' olarak yeniden düzenlenmesi sebebiyle mevcut hukuki duruma uygunluğunun, Yönetmeliğin, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet teşkilatı ve Millî Savunma Bakanlığı teşkilatında meydana gelen değişikliklere uyumunun,

Seferberlik ve Savaş Hâli Tüzüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri Lojistik Seferber Olma Hazırlıkları Yönetmeliği, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Seferberliği Yönetmeliği ve Yedek Personel Erteleme Yönetmeliği olmak üzere dört ayrı düzenleyici işlemin Yönetmelik şeklinde tek mevzuat olarak daha kapsayıcı ve çağın gerektirdiği ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde düzenlenmesinin sağlanması maksadıyla 'Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği' 32553 sayılı ve 22 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazete ile yayımlanmıştır."

Kaynak: AA