İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İngiliz Sky News televizyonuna dün geceki İran'ın hava saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik bu saldırısını "savaş ilanı" olarak nitelendirdi ve "itidalli oldukları, çatışmanın yansımalarını bildikleri ve ortaklarıyla müzakereleri olduğu için tüm seçenekleri değerlendirdiklerini" belirtti.

İsrail'in barış yanlısı bir ülke olduğunu vurgulayan Herzog, "İsrail’in kuruluşundan bu yana bu bölgede aradığı son şey savaşa gitmektir" şeklinde konuştu.

Herzog, İsrail için öncelikli mesele olarak Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasını gösterdi ve "çok sayıda geçiş kapısını açtıklarını ve büyük miktarda yardımın da paraşütlerle atılmasını sağladıklarını" iddia etti.

İran-İsrail gerilimi

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına yönelik bir hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına yönelik bir saldırı olduğunu belirterek misilleme yapacağını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini açıklamıştı.

Daha sonra İran, İsrail'e yönelik yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle bir saldırı başlatmış ve bazı askeri hedeflerin vurulduğunu bildirmişti.

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini belirtmiş, ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA