FED'in pandemi sürecinde başlattığı enflasyonu düşürmek için faiz artışına gitme uygulamasıyla birlikte küresel piyasalarda baskılanan ons altın fiyatları geçen zaman içerisinde bu politikanın güncelleneceği beklentisiyle değişmiş durumda.

Yatırımcılarda FED'in faiz artırımlarında sona geldiği görüşü ağır basmaya başlayınca bu durum beraberinde altın fiyatlarının rüzgarı arkasına almasını sağladı.

Gram altın yatırımcısına kazandırdı

Küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Mayıs ayında 2053 doları gören ons altın fiyatı Şubat ayında dip yaparak 1804 dolara kadar gerilemişti.

Üretici hayal kırıklığına uğradı: Kekik üretimini bırakıyorlar Üretici hayal kırıklığına uğradı: Kekik üretimini bırakıyorlar

Tüm zik zaklara rağmen gram altın yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 73 oranında büyük bir kar getirmiş durumda. Bir ara 1900 TL üzerine çıkan gram altın yılı hangi seviyede kapatacak. Altın fiyatları yeniden gerileyecek mi? Ya da yeni artış rekorları mı kırılacak? 

Tüm bu merak edilen konuları Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş A Haber'de değerlendirdi.

Kar satışları görebiliriz

İslam Memiş, analizinde ''Yıla başlarken 1115 TL seviyesinde olan gram altın dün 1997 TL'yi gördü. 1950-2000 arası bir tahminimiz vardı. Bunun gerçekleştiğini izliyoruz. Gram altın seneyi bu rakamlarda kapatacak gibi. Bazı zamanlar kar satışları da görebiliriz'' diye konuştu.

Bu cümleyi çok sık duyacağız!

Memiş, gram altının hem ons altından hem de dolar kurundan kaynaklı olarak 2023 yılını getiri olarak ilk sırada tamamlayacağının görüldüğünü dile getirerek, ''Bu durum 20 senedir değişmedi. Gram altın her zaman zirvede. Yükseliş daha bitmedi. Daha kırılacak rekorlar bulunuyor. 2024 yılının ilk çeyreğine kadar 'Altında yeni rekor' cümlesini sıklıkla duyacağız gibi duruyor'' şeklinde tahminde bulundu.

Yukarı yönlü artış sürecek!

İslam Memiş, gram altındaki yükselişin 2500 TL ve sonrasında 2700 TL gibi seviyeleri görebileceğini dile getirerek ''Eğer bu seviyeler 2024 yılında kırılırka yukarı yönlü olarak 3000 TL seviyesine giden bir tırmanış yaşanması mümkün. Mevcut durumda bunun gerçekleşmesi ihtimali her geçen gün artıyor'' şeklinde konuştu.

Altın olarak borçlanmayın!

Memiş, kısa vadeli olarak kar satışlarının görülebileceğine değinerek, ''Gram altının 1972 TL seviyesinde günü kapatacak gibi. Kar satışlarıyla 1920-1970 TL aralığı bir süre takip edilebilir. Elinde altın olan yatırımcılar sakın acele etmesinler. Altın borcu olan, düğün yapacak, altına yatırımda bulunacak vatandaşlarımıza şunu söylebiliriz. Gram altında 2500, 2700, 3000 TL seviyerini bekliyoruz. Bu rakamlara çıkılacağını bilip ona göre karar versinler. Ve de mümkün olduğunca altın borçlanmasınlar'' diye uyarılarda bulundu.

O zaman da uyarmıştık!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının 1668 TL seviyelerini gördüğü sıralarda 'Ucuz değil bedava demiştik' sonrasında savaş zamanında peş peşe rekor oranlar geldi. Altın yatırımcısına uzun vadede asla zarar ettirmez  diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ