Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bugün TV 100'deki köşe yazısında, Erdoğan'ın Irak gezisinin etkisiyle altın, dolar ve euronun bu haftaki seyrini değerlendirdi. Ancak söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığını belirttiği tahminleri şu şekilde;

"Küresel piyasalarda önemli bir veri bulunmazken, yurt içindeki piyasaları etkileyecek iki önemli gelişmeye odaklanacağız. İlk olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında yapacağı açıklamalar piyasalarda dikkatle takip edilecek. İkinci olarak ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı piyasaların seyrini belirlemede etkili olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haneye’yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. 2,5 saat süren görüşmede Gazze’de ateşkes ve insani yardım konularının ele alındığı açıklandı. Erdoğan, 12 yılın ardından ilk kez Irak’a gidiyor. Pazartesi günü planlanan ziyaret önemli gelişmelere gebe. Gazze, İran-İsrail gerilimi konuları masada olacak.

14 Mart’ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu Bağdat’ta önemli görüşmelerde bulunmuşlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ön görüşmelerini tamamladığını, asıl mesajını Irak’tan vereceğini düşünüyorum.

Vereceği mesaj oldukça önemli ve kritik olabilir. Verelecek mesajların ABD’de nasıl karşılanacağı merak konusu. Hoşlanmayacakları bir açıklama olacağını şimdiden duyar gibiyim.

Türkiye’nin dış politikadaki bu adımı dünyada çok konuşulacak bir adım olabilir. Bu gelişme sadece dış politikada değil, yabancı yatırımcılar tarafından da takip edilir. Türkiye’nin vereceği her mesaj veya adım yurt içi piyasaları mutlaka olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecektir.

22-26 Nisan haftası takip edilmesi gereken en önemli gelişme bana göre bu olacaktır. Küresel piyasaları etkileyecek bir çok veri ve açıklamalar olacaktır ancak borsa ve döviz yatırımcısı bence Irak’tan gelecek açıklamalara odaklanmalı!

TCMB’den piyasalar faiz artırımı beklemiyor. Sürprizleri seven bir merkez bankamız olduğundan faiz artırımı da yapabilir. TCMB’nin faiz kararları bildiğiniz gibi tahmin edilemiyor.

Bu hafta piyasalarda karışık bir seyir bekliyorum. Bu hafta için takip edeceğim bant aralıkları şöyle: Bist100 endeksi; 9.693 puan seviyesinden kapanış yapmıştı. Bu hafta 9 bin 400-9 bin 800 puan aralığını takip edeceğim. Jeopolitik gerginlikler satışlara, TCMB’nin faizleri değiştirmemesi alımlara neden olur.

Döviz kurları; Genel trend yukarı yönlü olduğundan geri çekilmelerin ya da yatay seyrin kalıcı olmayacağını düşünüyorum.

Altın ve gümüş fiyatları; Kâr satışlarını beklemeye devam ediyorum. Orta ve uzun vadede yeni rekor denemeleri, kısa vadede kâr satışları kaçınılmaz olur. 1 hafta daha sabırlı olmak gerek.

Çünkü Fed’in faiz kararından sonra geri çekilmeler için bahane bulunmuş olur. Bu hafta alım yönlü kararım olmaz, biraz daha yükselse de beklemeyi tercih ederim.

Bu hafta tüm enstrümanlar kararsız ve tedirgin olmayı sürdürebilir. İran-İsrail gerilimi piyasalarda her hangi bir yön kırılımına neden olmuyor.

İkinci el otomobil piyasasında aşırı şişen fiyatlar son 1 yılda yüzde 30 düştü İkinci el otomobil piyasasında aşırı şişen fiyatlar son 1 yılda yüzde 30 düştü

Hiç bir enstrüman düşüş ya da yükseliş yönlü bir trend de değil. Kararsızlık, manipülasyon ve gerginlik var. Öyle istiyorlardı, istedikleri gibi oldu!"

Kaynak: HABER MERKEZİ