İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürürken, bölgedeki hastaneler ve su tesisleri için hayati önem taşıyan yakıt ihtiyacını karşılamak üzere, 7 Ekim’den beri ilk kez yakıt girişine izin verdi. Ancak bu yakıt, Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’deki su ve sanitasyon altyapısını desteklemek için kullanılacak.

Ekran görüntüsü 2023-11-17 185039

İSRAİL’İN GEREKÇESİ: SALGIN HASTALIKLARI ÖNLEMEK

İsrail Savaş Kabinesi, ABD’nin talebi üzerine, Gazze Şeridi’nin güney bölgesine günlük iki yakıt tankeri girişine izin verilmesi kararını aldı. İsrail hükümeti, bu kararın, Gazze’deki su sorununun yol açabileceği salgın hastalıkların, İsrail askerlerine ve topraklarına zarar vermesini önlemek için alındığını açıkladı.

Ekran görüntüsü 2023-11-17 185044

GAZZE’DE SU KRİZİ VE ÖLÜMCÜL İSHAL VAKALARI

Gazze Şeridi’nde yakıt kıtlığı nedeniyle, su kuyuları, içme suyu tesisleri ve kanalizasyon pompaları çalışamaz hale geldi. Bu durum, yüz binlerce insanı etkiledi ve ölümcül ishal vakalarına neden oldu. Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde, kanalizasyon suları sokaklara aktı.

Rusya: Donetsk'te Novokalinovo yerleşim birimini kontrol altına aldık Rusya: Donetsk'te Novokalinovo yerleşim birimini kontrol altına aldık

Ekran görüntüsü 2023-11-17 185149

GAZZE ŞERİDİ’NDE İNSANİ DURUM

İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde, 2,3 milyon insan yaşıyor. BM’nin verilerine göre, yaklaşık 1,7 milyon kişi yerinden edildi. Uluslararası insani yardım kuruluşları, Gazze Şeridi’nde temiz suya erişim, sağlık hizmeti, çöp toplama ve atık su giderme gibi temel ihtiyaçların karşılanması için yakıtın hayati önemde olduğunu vurguluyor.

Kaynak: (AA)