İsrail polisinden göstericilere sert müdahale. Başkent Tel Aviv'de düzenlenen gösteride, İsrailli protestocular, ellerindeki pankartlar ve yazılı elbiselerle Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını talep ettiler. Ancak polis, göstericileri dağıtmak adına sert önlemler aldı ve "katliamı durdurun" yazılı bir pankartı yırttı.

İsrail polisi, yaptığı açıklamada, protestonun toplumun duygularını incittiği gerekçesiyle müdahale ettiklerini savundu. Aynı zamanda İbranice haber sitesi Wala'ya göre, Hayfa'da Cumartesi akşamı düzenlenmesi planlanan bir gösteriye izin verilmeyeceği belirtildi. Gösteriye izin verilmemesinin nedeni ise katılımcıların kimliklerinin kontrol edilememesi olarak aktarıldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 100 günü aşarken, ülke içinde savaş karşıtı protestoların arttığı gözlemleniyor. Bu gelişmeler yaşanırken, İsrail güçleri Batı Şeria'da baskınlarını sürdürmekte, Filistinli sivillerin evlerine yapılan baskınlarda gözaltılar gerçekleştirmektedir.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail askerleri el-Bire kentinde evlere baskın düzenleyerek Filistinlileri gözaltına aldı. Ayrıca Ramallah kentinin batısına yapılan baskında ise İsrail ordusuna ait çok sayıda askeri araç kentin sokaklarına girdi ve askerler çeşitli bölgelerde konuşlandı.

7 Ekim 2023'te Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Mescid-i Aksa ve diğer kutsal yerlere yönelik ihlallere tepki olarak İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenledi. Bu saldırılarda İsrail, 1200 İsrailli ölü ve 5 bin 132 yaralı açıkladı. Ancak Gazze Şeridi'ndeki saldırılarda en az 10 bin 300'ü çocuk, 7 bin 100'ü kadın olmak üzere 24 bin 285 Filistinli yaşamını yitirdi, 61 bin 154 kişi de yaralandı. Sivil altyapı ve hastane gibi sığınaklar hedef alınarak binlerce ölü ve yaralının bulunduğu bildirilmekte.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 524 askerini kaybettiğini açıkladı. Çatışmalara 24 Kasım 2023'te başlayan ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir serbest bırakıldı. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi hala alıkoymaya ve hapsetmeye devam ediyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te ise 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 355 Filistinli hayatını kaybetti. Aynı süreçte İsrail ordusu ile Hizbullah arasında devam eden çatışmalarda ise 29 Lübnanlı sivil ve 161 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA