Lazer tutanlar kim?

Türk Hava Yolları’nın TK-2443 sefer sayılı uçağı, 6 Ocak 2024 tarihinde İzmir’den İstanbul’a gitmek üzere havalandı. Uçak, İstanbul Havalimanı’na iniş için alçalmaya başladığı sırada, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından lazer ışığına tutuldu.

Uçakta bulunan bir yolcu, lazer ışığının kokpite vurduğu anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Yolcu, görüntüleri sosyal medya hesabından “06.01.2024, TK-2443 İzmir - İstanbul seferinde şöyle birşey yaşandı.” ifadeleriyle paylaştı. Yolcu, paylaşımında hem Türk Hava Yolları’nı hem de İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nü etiketledi.

E Ut0A R9 Jvkys P2M Vv Ezs2W

Lazer ışığı uçuş emniyetini tehdit ediyor

Uçuş emniyetini riske atan lazer ışığı, pilotların görüşünü olumsuz etkiliyor. Lazer ışığı, pilotların körlüğe yakalanmasına veya karar verme yeteneğinin bozulmasına yol açabiliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş emniyetini tehlikeye sokacak şekilde hava araçlarına lazer tutulması, uçak haberleşmesine müdahale edilmesi veya benzer ihlallerde bulunulması halinde 91 bin 139 lira para cezası uyguluyor.

1 Fl I04 C3Wk2T7 Z P H Qr1 Qrg

Bu tür olaylar sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde de yaşanıyor. ABD’de Delta Hava Yolları’na ait bir uçağa lazer tutan ve birçok kez bu suçu işlediği tespit edilen bir kişi, hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ