Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Merkez Yürütme Kurulu (MYK) 25-26 Ocak’ta toplanacak. Medyascope’un Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre MYK’da Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adaylığı için “Parti uygun görürse düşünebilirim” açıklaması görüşülecek.

Başak Demirtaş düşünebilirim demişti

DEM Parti, 25-26 Ocak’ta düzenleyeceği MYK’da Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için adaylığı önerisini gündemine alacak. Edinilen bilgiye göre Başak Demirtaş’ın bu önerisi Parti içerisinde sürpriz oldu ve konu daha önce Parti içinde konuşulmadığı ve tartışılmaya ihtiyaç duyulduğu için MYK’da değerlendirilecek. Değerlendirme sonrasında Demirtaş’ın aday olup olmayacağı netleşecek. 

Edinilen bilgiye göre Parti’de “güçlü bir aday” olarak görülen Demirtaş’ın adaylığı İstanbul için düşük bir ihtimal olarak görünüyor. DEM Parti, İstanbul ve Ankara gibi Batı illerinin olduğu büyükşehirlerde “kent uzlaşısı” aradığını ve bu doğrultuda aday çıkaracağını açıklamıştı. DEM Parti, 18 Aralık 2023’te yaptığı MYK toplantısında “kent uzlaşısı” stratejisi kapsamında Batı illerinde aday adayı başvurularının alınmasına karar vermişti. 

  Başak Hanım’ın başvurusu yok

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı iddialarına ilişkin sorusunu daha önce şöyle cevaplamıştı:

“Bizim aday çıkaracağımızı açıkladığımız ilçelerde zaten aldığımız oy oranları ortada, dolayısıyla bu listeler Merkezi Seçim Koordinasyonumuz ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Komisyonumuzun çalışmaları neticesinde MYK’da uzun uzun tartışılarak belirlendi. Aday belirleme konusunda ise hiçbir isim henüz netleşmiş değil. Zaten bu adayları koşullarımızın mümkün olduğu her yerde ön seçimle ve kent uzlaşısıyla belirleyeceğiz. Dolayısıyla Başak Demirtaş da dahil, netleşmiş hiçbir isim yok. Başak Hanım’ın da başvurusu yok.”

Bizim içinde sürpriz oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 22 Ocak’ta (bugün) basın toplantısı yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise, Demirtaş’ın adaylık açıklamasıyla ilgili soruya şöyle cevap verdi:

“Başak Hanım’ın, sayın Demirtaş’ın başvurması sevindirici bir şey. Biz herkesin başvurmasını istiyoruz ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK’mız yapacaktır. Benim için, şahsım olarak sürpriz oldu tabii, daha önceden haberim yoktu. Önceden haberiniz yoksa o sürprizdir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ