Bu nedenle, hem devlet hem de özel sektör tarafından farklı ilçelerde ve farklı konseptlerde toplu konut projeleri hayata geçirilmektedir. Bu projeler, hem dar gelirli vatandaşlara uygun fiyatlı ve kaliteli konut imkanı sunmakta, hem de şehrin gelişimine ve istihdamına katkı sağlamaktadır. İşte İstanbul’da devam eden veya planlanan bazı toplu konut projeleri:

TOKİ İstanbul Projeleri

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde 150 bin sosyal konut projesini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu projenin en büyük pay sahibi olan İstanbul’da, hangi ilçelere kaç adet konut yapılacağı Eylül ayında açıklanacaktır. TOKİ, sosyal konut projelerinde, yerel ve yatay mimari anlayışına göre, sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle ve yenilenebilir enerji sistemleriyle inşa edeceği konutları, vatandaşlara kira öder gibi taksitlerle sunacaktır. TOKİ’nin daha önce hayata geçirdiği veya devam eden İstanbul projeleri arasında, Ataköy Kaynak Geliştirme Projesi, Ataşehir Meridyen, Avcılar Ispartakule 1. Bölge, Bahçeşehir 5. Bölge, Gaziosmanpaşa Taşoluk Toplu Konut Uygulaması, Halkalı 1. Bölge, Halkalı 2. Bölge, Halkalı 5. Bölge, Halkalı Konut ve Kavşak Uygulaması, Kayaşehir Uydukent Uygulaması, Küçükçekmece Ayazma gibi projeler bulunmaktadır.

Özel Sektör Projeleri

Özel sektör de İstanbul’da farklı bölgelerde ve farklı müşteri segmentlerine hitap eden toplu konut projeleri geliştirmektedir. Bu projelerde genellikle lüks, konfor, güvenlik, sosyal donatılar, peyzaj gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır. Özel sektörün İstanbul’da devam eden veya planlanan bazı toplu konut projeleri şunlardır:

  • Seba Gardenia: Seba İnşaat tarafından Sarıyer Zekeriyaköy’de inşa edilen Seba Gardenia projesi, 100 bin metrekarelik arazi üzerinde 140 adet villadan oluşmaktadır. Projede 4+1 ve 5+1 tipinde villalar yer almaktadır. Villaların büyüklükleri 300 metrekare ile 500 metrekare arasında değişmektedir. Projede ayrıca yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları gibi sosyal imkanlar sunulmaktadır.
  • Seba Reserve: Seba İnşaat’ın yine Sarıyer Zekeriyaköy’de hayata geçirdiği Seba Reserve projesi, 250 bin metrekarelik arazi üzerinde 200 adet villadan oluşmaktadır. Projede 4+1 ve 5+1 tipinde villalar yer almaktadır. Villaların büyüklükleri 300 metrekare ile 600 metrekare arasında değişmektedir. Projede ayrıca yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları gibi sosyal imkanlar sunulmaktadır.
  • Ebruli Kayaşehir: Özyurtlar Holding tarafından Başakşehir Kayaşehir’de inşa edilen Ebruli Kayaşehir projesi, 20 bin metrekarelik arazi üzerinde 724 adet konuttan oluşmaktadır. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde daireler yer almaktadır. Dairelerin büyüklükleri 66 metrekare ile 216 metrekare arasında değişmektedir. Projede ayrıca yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları gibi sosyal imkanlar sunulmaktadır.
  • Seba Central: Seba İnşaat tarafından Kağıthane’de inşa edilen Seba Central projesi, 8 bin metrekarelik arazi üzerinde 200 adet konuttan oluşmaktadır. Projede 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde daireler yer almaktadır. Dairelerin büyüklükleri 70 metrekare ile 170 metrekare arasında değişmektedir. Projede ayrıca yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları gibi sosyal imkanlar sunulmaktadır.
  • Özak Duyu Göktürk: Özak GYO tarafından Eyüpsultan Göktürk’te inşa edilen Özak Duyu Göktürk projesi, 12 bin metrekarelik arazi üzerinde 140 adet konuttan oluşmaktadır. Projede 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde daireler yer almaktadır. Dairelerin büyüklükleri 120 metrekare ile 240 metrekare arasında değişmektedir. Projede ayrıca yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları gibi sosyal imkanlar sunulmaktadır.

İstanbul’da toplu konut projeleri hem devlet hem de özel sektör tarafından yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu projeler, hem şehrin ihtiyaç duyduğu konut arzını karşılamakta, hem de şehrin gelişimine ve istihdamına katkı sağlamaktadır. İstanbul’da toplu konut projeleri hakkında daha fazla bilgi almak için [buraya] tıklayabilirsiniz.

Editör: Harun Reşit Akçay