MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Bayram namazının hemen ardından Sabiha Gökçen Havalimanı Oteli’ne gelen Malezyalılar yöresel kıyafetleriyle bayram sevincini bir arada yaşadılar. İstanbul’da yaşayan Malezyalılar Ramazan Bayramı’nın birinci günü geleneksel bayramlaşmalarını özel bir programla gerçekleştirdiler.

NUR MUHAMMED LOKANTASI İKRAMDA BULUNDU

Malezya İstanbul Konsolosu YM Tengku Mohd Dzaraif Raja Abdul Kadir’in misafirleri karşılayarak bayramını tebrik ettiği programda davetliler arasında İttifak ve İttifakgazetesi.com imtiyaz sahibi Recep İncecik de vardı. Programda Nur Muhammed Lokantası olarak da bilinen Malezya Restaurant tarafından geleneksel Malezya yemekleri ve tatlıları ikram edildi. Yemek ikramında bulunan Nasiruddin Mohd Ali tüm Türk halkının ramazan bayramını tebrik etti.

MALEZYA KÜLTÜRÜNDE BAYRAMLAŞMA

Sultanahmet’in ünlü mekanlarından “Sultan Köşesi Restaurant”ın işletmecisi, Osmanlı Saray Mutfağı Uzmanı ve Chef olan, İttifak gazetesi ile İttifakgazetesi.com’un imtiyaz sahibi aynı zamanda gazeteci kimliğiyle de bilinen Recep İncecik, Türkiye ve Malezya kültüründe Ramazan Bayramı’nı karşılaştırmalı şekilde kısaca değerlendirdi. Türkiye’de bayram ikramında tatlılar ve daha çok baklava öne çıkarken, Malezya’da bugüne özel kurabiyeler dikkat çekmektedir. Bu arada Malezya kültüründe bayramlarda kurabiye ikramında bulunmak ve hediye etmek neredeyse zorunludur.

Malezya’daki Ramazan Bayramı bayramlaşmasını kurabiye üzerinden Recep İncecik şöyle anlatıyor:

“Türkiye’de Ramazan Bayramı’nda genellikle tatlı türleri ve özellikle baklava ikram edilir. Çukurova ve civarında ise Ramazan Bayramı’nın en gözde ikramı Bayram Kömbesi’dir. Bizde bayram ikramı kısıtlı menü içerse de Malezyalılar da öyle değildir. Türkiye’nin güneyinde görülen ve bir çeşit kurabiye de diyebileceğimiz Bayram Kömbesi’ni Malezyalıların kurabiyeleri karşılaştırmak mümkün değildir. Zira onlarda bayramda ikram edilen kurabiye çeşitlerinin tatları da şekilleri de birbirinden oldukça farklıdır. Malezyalılar kendi dillerinde bayramlık kurabiyelere ‘Kuih Raya’ diyor. Malayca da şu manaya geliyor: Kuih: Kurabiye, Raya ise Bayram demek. Yani Bayram Kurabiyesi diye tercüme edebiliriz. Bu kurabiyenin bir başka özelliği ise bayramlaşma sırasında hediyeleşmeye vesile olmasıdır. Bayram merasiminin gerçekleştiği yerlere, programlara, evlere ziyaretçi mutlaka yanında bu kurabiyelerden götürür ve ikram eder.”

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz