6 Şubat depreminde en çok hasara uğrayan ve adeta yerle bir olan Hatay, yaralarını sarmaya çalışıyor. Büyük felaketin üstünden 11 ay geçti.  Evsiz kalan vatandaşlar için  konut ve inşaa faaliyetlerinde belirgin bir süratlenme gözle görülür bir artış var. Aynı zamanda bir daha böylesine kötü bir durumun yaşanmaması için şehir yetkilileri köklü tedbirleri araştırmaya tartışmaya devam ediyor.  

Japon deprem mühendisi Moriwaki, Hatay Orman Bölge Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Konferansı"na katıldı.

6 Şubat depreminin benzerini 1 Ocak'da Japonya yaşadı

Farklı üniversitelerden akademisyenlerin de yer aldığı etkinlikte, katılımcıların depremlerle ilgili soruları yanıtlandı.

Moriwaki, programın ardından gazetecilere, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremler ile Japonya'da 1 Ocak'ta meydana gelen sarsıntının benzer şiddette olduğunu söyledi.

Kaçak yapılaşmanın önlenmesinin önemini vurgulayan Moriwaki, afetlere karşı eğitimlerin zorunlu olması gerektiğini savundu.

Böyle bir kültür şehrine yazık oldu

Moriwaki, depremlerin Hatay'da büyük yıkıma neden olduğunu işaret ederek, "Daha önce kente 10 kere gelmiştim. Burası kültür şehri, çok yazık oldu. Şehri yavaş yavaş düzeltmek gerekir." dedi.

Yapılacak konutların 4 katı geçmemesi gerektiğini dile getiren Yoshinori Moriwaki, "Bundan sonra ova kesiminde inşaat yapılırken 4 katı geçmemek lazım. Mümkünse yüksek kesimlerde yapılaşma olmalı. Kentteki binalar yatay mimariye uygun, 2-3 katlı yapılırsa daha iyi olur." diye konuştu.

Moriwaki, Hatay'da büyük çaplı deprem beklemediğini kaydetti.

Kaynak: AA