NASA'nın Juno uzay aracı, Güneş Sistemi'nin en volkanik gezegeni Jüpiter'in uydusu Io'nun detaylı görüntülerini çekti. Bu geçiş sırasında, uzay aracı Io'nun yüzeyinde gerçek zamanlı olarak patlayan volkanik aktivite bulutlarını tespit etti.

Bu karşılaşma, Io'nun yüzeyinin altında gerçekleşen volkanik olaylara yeni bir bakış açısı kazanmak için tasarlanan iki yakın uçuştan ikincisiydi. İnsanlığın son 22 yılda Io ile en yakın karşılaşması olan bu olayda, bilim insanları Io'yu 2 bin 462 kilometre mesafeden incelediler.

Jüpiter 2

Juno misyonunun Baş Araştırmacısı Scott Bolton, Jüpiter'in devasa kütlesi ile Io'nun arasında bulunan yerçekimi etkileşimine dikkat çekti. Bir uçta Jüpiter'in çeken kuvveti, diğer uçta ise Europa ve Ganymede gibi iki komşu uydunun etkisi bulunuyor. Bu yerçekimsel çekişme, Io'nun tüm dünyada sürtünmeye neden olan bir şekilde bir yana çekilip diğer yana itilmesine yol açıyor. Bu sürtünme Io'yu ısıtıyor ve volkanik aktiviteye neden oluyor.

James Webb Teleskobu iki kara deliğin birleştiğini keşfetti James Webb Teleskobu iki kara deliğin birleştiğini keşfetti

Io'nun yüzeyinde yaklaşık 400 aktif yanardağ bulunuyor. Bu volkanik aktivite, uzay aracı Juno'nun sağladığı görüntülerle daha detaylı bir şekilde incelenecek ve Güneş Sistemi'nin volkanik yapısının anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ