Kur'an-ı Kerim'de bildirilen ve İslam alemi için müjdelerle dolu olan Kadir Gecesi dünyanın dört bir tarafındaki müslümanlar tarafından huşu ile ihya edildi.

Müslümalar için ayrı bir öneme sahip olan bu gecede Balkanlar, Orta Asya, Avrupa ve Amerika'daki camiler  dolup taştı.  

Mısır'dan Güney Kore'ye Azerbaycan'dan Irak ve Afganistan'a kadar dünyanın dört bir yanında Kadir Gecesi huşuyla yaşandı. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'da saf tutan Müslümanlar, geceyi ibadetle geçirdi.

 Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta Kadir gecesi vesilesiyle programlar düzenlendi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camii'ne gelen müslümanlar, Kadir Gecesi dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Gece boyunca Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Kur'an-ı Kerim'in, hayatın getirdiği sorunlarda bir mihenk taşı olması gerektiğini söyleyerek, inananlara bu geceyi dua ve ibadetle geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

6 Şubat'ta yaşanan deprem unutulmadı

Bosna Hersek'in Gorazde kentindeki Kayseri Camii'nde teravih namazının ardından düzenlenen program kapsamında, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem unutulmadı. Düzenlenen programda, Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybedenler için dualar edildi.

Gorazde Müftüsü Remzija Pitic, Kadir Gecesi'nde Türkiye'deki kardeşlerinin manevi olarak yanında olduklarını belirtti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği ise 'Hediyem Kur'an Olsun' projesi kapsamında, Kur'an-ı Kerim dağıttı.

- Sırbistan ve Karadağ

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camii'nde toplanan vatandaşlar ise Kadir Gecesi vesilesiyle Kur'an-ı Kerim okudu ve dualar etti.

Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki tarihi Osmanagic Camisinde Müslümanlar toplandı.

Balkanlar

-Kosova ve Üsküp

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan hayırlı' olarak kabul edilen Kadir Gecesi, nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu Kosova'da da ihya edildi.

Müminler, başkent Priştine'deki tarihi Fatih Sultan Mehmed Camii'nde saf tuttu.

Ülkenin güneyindeki Prizren şehrinde ise Kadir Gecesi dolayısıyla Müslümanlar sabaha kadar ibadet ve dua için Emin Paşa Camii'ni doldurdu.

Kadir Gecesi münasebetiyle başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'ne yoğun ilgi gösterildi.

Üsküp Müftülüğü tarafından düzenlenen program kapsamında Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça ilahiler okundu.

Restorasyonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlandıktan sonra yeniden ibadete açılan Priştine Sultan Murat (Çarşı) Camii de müminlerle doldu.

Mescid-i Aksa dolup taşarken,işgal güçleri El-Halil'deki İbrahim Mescidi'nde ibadet edenlere izin vermedi.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı dolduran binlerce kişi, namaz kılıp dualar etti. Mescid-i Aksa'nın bahçesi ibadet eden müslümanlar tarafından gece boyunca dolup taştı. Gecenin ilerleyen saatlerinde sahur sofraları kuruldu. Öte yandan El-Halil şehrindeki İbrahim Mescidi'nde ibadet etmek isteyen Filistinliler işgal güçleri tarafından gaz bombası atılarak camiden tahliye edildi.

Azerbaycan ve KKTC 

Kadir Gecesi dolayısıyla KKTC'nin Lefkoşe,Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Lefke ve İskele kentlerinde de çeşitli program ve etkinlikler düzenlendi.Program sonunda katılımcılara gül şerbeti ve lokma tatlısı ikram edildi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türk Şehitliği Camii'nde düzenlenen program iftarla başladı.Gecede Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybedenler ve şehitler için dua edildi. ittifakgazetesi.com

Editör: Ayşe Tuba Oral