Kahve, kakao ve çay piyasalarında fiyat artışı devam ediyor. Yurtdışı piyasalarda bu üç ürünün fiyatı son bir ayda rekor seviyede yükselişe geçti.

Brezilya’da Kuraklık ve Sıcaklık Kahve Fiyatlarını Uçurdu

Brezilya’da yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklık nedeniyle, Arabica kahve vadeli işlemlerini 5 ayın en yüksek seviyesine yaklaştırdı. Ekonomim.com’da yer alan habere göre, ICE’de fiyatlar pound başına 1.79 dolar civarında seyrediyor.

Ekran görüntüsü 2023-11-28 162333

Fiyatlar Yükselebilir Türkiye’ye de Yansıyabilir

Brezilya’da Somar Meteorologia, ülkenin Arabica mahsulünün yüzde 30’unu oluşturan Mina Gerais bölgesinin geçen hafta tarihsel ortalamanın sadece yüzde 12’si kadar yağış aldığını bildirerek kuraklık endişelerini güçlendirdi. Ayrıca, bu ayın ortalarında 290 bin torbayla 24 yılın en düşük seviyesine ulaşan ICE Arabica kahvesi stoklarındaki düşüş de fiyatları desteklemeye devam ediyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi

Ekran görüntüsü 2023-11-28 162342

Fiyatlar 2 doları aşabilir. Fiyatlardaki artışın sürmesi bekleniyor. Trading Economics’in küresel makro modelleme ve analistlerin beklentilerine göre yaptığı hesaplamaya göre kahve fiyatlarının bu çeyreğin sonunda 183.94 doları/pound eviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye dönük olarak ise 12 ay içinde fiyatların yeniden 200.77 seviyesinde işlem göreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ