Soy isimlerinin de kalaycılık mesleğinden geldiğini belirten Ali Kalaycı, dededen devraldıkları bu mesleğin zamanla unutulmaya başladığını ifade ediyor. Bakır kapların yerini alüminyum, plastik, porselen ve sırçanın almasıyla birlikte kalaycılık mesleği de değerini yitirmiş. 2000 yılından sonra kalaycı ustalarının emekli olması ve gençlerin bu mesleğe yönelmemesi kalaycılık mesleğini iyice zor duruma sokmuş. Ali Kalaycı da o dönemde çırak bulamamaktan ve geçim sıkıntısından dolayı kalaycılık mesleğini tavsiye etmediğini söylüyor. Bu süreçte mesleğin unutulmaması için eşi Sevgi Kalaycı'ya kalaycılık öğretmiş.

Deniz Kuvvetleri 19 Mayıs'ta 43 gemi ile 27 limanı ziyaret edecek Deniz Kuvvetleri 19 Mayıs'ta 43 gemi ile 27 limanı ziyaret edecek

Eşler Köy Köy Dolaşıp Kalaycılık Yapıyor

İzmir'in Selçuk ilçesinde ikamet eden Ali ve Sevgi Kalaycı çifti, Aydın ve İzmir'in köylerini periyodik aralıklarla dolaşarak bakır kap kalaylama işi yapıyor. Sevgi Kalaycı da kocasından öğrendiği mesleği icra etmenin mutluluğunu yaşıyor. Ateş ve dumanla çalışsalar da ekmeklerini kazanıyorlar. Bakır kaplarda pişen yemeklerin faydası ve tadı yeniden anlaşılmaya başlayınca kalaycılık mesleği de eski günlerdeki gözde konumuna kavuşuyor.

Kaynak: İHA