Kazakistan'da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte eriyen kar, ülkenin kuzey, batı ve doğu bölgelerinde sel felaketine neden oldu. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı'nın verilerine göre, sel en fazla Aktöbe ve Kostanay şehirlerini etkiledi ve nehirlerin taşmasıyla bazı yerleşim bölgeleri su altında kaldı.

Binlerce bölge sakini evlerini terk etmek zorunda kaldı ve askeri helikopterler ile hızlı botlar kullanılarak güvenli bölgelere tahliye edildi. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, selin neden olduğu hasarın giderilmesi çalışmalarının devam ettiğini açıklarken, Aktöbe'de 21 Mart'tan bu yana en az 500 bin metreküp su tahliye edildiği ve 50 binden fazla kum torbasının yerleştirildiği belirtildi.

Aktöbe Havaalanı'nda da selin etkisiyle su basması nedeniyle su pompalama çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Ayrıca, su altında kalan bölgelerde mahsur kalan yüzlerce evcil hayvanın da güvenli yerlere taşındığı belirtildi.

Şehirde 150 kişi geçici barınaklara yerleştirildi

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı'nın Kostanay şehrindeki tahliye görüntülerinde, bölge halkının tamamen su altında kalan evlerin çatılarında yardım beklemesi dikkat çekti.

Tahliye çalışmalarına katılan Acil Durumlar Bakanlığı ve Kazakistan ordusuna ait helikopterlerin, evlerin çatılarında bekleyen yüzlerce kişiyi alarak güvenli bölgelere taşıdığı görüldü.

İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini'nin evine hırsız girdi İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini'nin evine hırsız girdi

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kostanay bölgesinde sular altında kalan Ekidın, Akkısı, Kızıljuldız, Janakala köyleri ve 9 kışlama yerinde kurtarılan, bunların 63'ünün çocuk olduğu toplam 150 kişinin, Arkalık şehrinde oluşturulan geçici barınaklara ulaştırıldığı belirtildi.

Kaynak: İHA