14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimler dünya basınında da dikkatle takip ediliyor. ABD’nin önde gelen yayınlarından Time dergisi Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “Erdoğan’ı yenebilecek adam” diye tanıttı, 

T24'ün haberine göre; Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'nin saygın yayınlarından TIME'a verdiği söyleşide, 'Bu, otoriter yönetime karşı demokrasiyi savunanların seçimidir' dedi. 

TIME dergisi, 'Milyonlarca Türkün Kılıçdaroğlu'nu, Erdoğan'ın devlet üzerindeki neredeyse tam kontrolünü bitirmenin ve daha dengeli bir yönetim sistemini geri getirmenin son umudu olarak gördüğünü' ifade etti. Dergi, Kılıçdaroğlu'nu 'Erdoğan'ın yenebilecek adam' diye tanıttı.

Söyleşide 'Baskıcı yönetimi Demokratik yollarla sonlandıracağız' diyen Kılıçdaroğlu, 'Uzun yıllar sevdiğimiz ve şimdi elimizden kaçmakta olan demokrasiyi tekrar ihdas etmeliyiz' diye konuştu.

‘DEĞİŞİM İÇİN ŞARTLAR OLGUNLAŞTI’
Time, Türkiye'deki seçim sürecinin küresel açıdan da önemli olduğuna dikkat çekerek Kılıçdaroğlu'nun “Türkiye'yi yeniden medeni dünyanın bir parçası yapmak için ABD, NATO ve AB'yle ilişkileri yeniden tesis edeceğiz” dediğini aktardı. Türkiye'de değişim için şartların olgunlaştığı yorumunu içeren yazıda, yetkilerini giderek artıran Erdoğan'ın faizleri düşük tutma ısrarıyla ekonomik krize yol açtığı belirtildi.

ERDOĞAN KAYBEDECEK VE GİDECEK
Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde parlamenter sistemi geri getirme sözü veren Kılıçdaroğlu, “Demokrasiyi restore etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Anketlerde Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın önünde olduğuna dikkat çeken dergi, Cumhurbaşkanının seçim kuruluna baskı yapması halinde Türkiye'nin kitlesel protestolara sahne olabileceğini de yazdı.

Kılıçdaroğlu ise Time'ın “Erdoğan kaybeder ama gitmeyi reddederse ne yaparsınız?” sorusuna net bir yanıt verdi: “Erdoğan kaybedecek ve gidecek. Toplum onu gitmeye zorlayacak. Kaos Erdoğan'ın işine yarıyor. Bizim kaosa değil kitlelere haklılığımızı göstermeye ihtiyacımız var.”

Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın kaybettiği senaryoda görevi bırakacağına inandığını söyledi. CHP lideri, 'Toplum onu bırakmaya zorlayacak. Kaos Erdoğan'a fayda sağlar. Kaosa ihtiyacımız yok, geniş kitlelere haklı olduğumuzu göstermeye ihtiyacımız var' dedi.

TIME'ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yetkilerinin cumhurbaşkanı makamına verdiği güce dikkat çektiği söyleşide Kılıçdaroğlu, seçildiği takdirde cumhurbaşkanı olarak makamın yetkilerini kısıtladıktan sonra siyaset sahnesinden  ayrılacağını belirtti. Millet İttifakı'nın adayı, 'Bir kenara çekilip torunlarımla oynayacağım. Ben hırslı bir insan değilim' ifadelerini kullandı. 

'Ben sakin bir insanım' diyen Kılıçdaroğlu, 'Sert eleştiri karşısında sakin kalır, cevabımı sonra veririm' dedi. Millet İttifakı'nın adayının eşi Selvi Kılıçdaroğlu da, 'Kemal asla sesini yükseltmez, hiç bağırmaz. Onunla doğru düzgün tartışamazsınız bile' diye konuştu.TIME dergisi, Genel Başkan olduktan sonra Kılıçdaroğlu'nun CHP'yi 'Laik şehirli elitlerin sözcüsü olmaktan Avrupa stili bir sosyal demokrat partiye dönüştürdüğünü' yazdı. Dergi, Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' söylemine de vurgu yaptı.

Editör: Mehmet Köşker