Kaspersky verilerine göre, 2023 yılında yapılan kimlik avı saldırıları bir önceki yıla göre yüzde 40 artış gösterdi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle internet kullanımının artması, siber saldırılarda da artışa neden oldu. 2021'de rekor seviyeye ulaşan saldırılar, 2023'te de artarak devam ediyor.

Geçen Yıl 709 Milyondan Fazla Saldırı Girişimi

Kaspersky'nin kimlik avı önleme sistemine göre, geçen yıl 709 milyondan fazla kimlik avı ve dolandırıcılık web sitesine erişim girişimi engellendi. Bu, 2022'ye göre yüzde 40'lık bir artış anlamına geliyor.

Saldırılarda Seyahat Temalı Dolandırıcılıklar Ön Planda

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, 2023'te yapılan kimlik avı saldırılarında en çok seyahat temalı dolandırıcılıklar kullanıldı. Özellikle mayıs ve haziran aylarında artan bu saldırılarda, sahte uçak biletleri, turlar ve cazip otel fırsatları gibi içeriklerle kullanıcılar kandırılmaya çalışıldı.

Anlık Mesajlaşma Uygulamaları da Hedefte

Kaspersky uzmanları, anlık mesajlaşma platformları üzerinden yayılan kimlik avı saldırılarında da artış olduğunu belirtiyor. 2023 yılında Telegram'da 62 bin 127 kimlik avı ve dolandırıcılık bağlantısı engellendi.

Türkiye Etkilenen Ülkelerden Biri

Mesajlaşma programlarında kimlik avı ve dolandırıcılık faaliyetlerinde ilk sırada Rusya yer alıyor. Engellenen kimlik avı saldırılarının sayısını iki katına çıkaran Brezilya ikinci sırada yer alırken, Telegram tabanlı kimlik avı faaliyetlerinin arttığı Türkiye, Hindistan, Almanya ve İtalya ilk 5 sırayı tamamlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ