Vergi mükellefleri, kira gelirlerini beyan etmek için iki yöntem kullanabilecek. Birincisi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesi “www.gib.gov.tr” üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapmak. Bu sistemde, mükelleflerin kira gelirleri ve giderleri önceden hazırlanmış bir beyanname şeklinde sunuluyor. Mükellefler, bu beyannameyi onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kira beyannamelerini verebiliyor.

İkinci yöntem ise, ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek kira beyannamesi doldurmak. Bu yöntemde, mükellefler kira gelirleri ve giderleri ile ilgili bilgileri kendileri giriyor.

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz’a kadar ödenmesi gerekiyor.

Mükellefler, vergilerini çeşitli kanallar aracılığıyla ödeyebilecek. Bunlar şöyle:

İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması

Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık

PTT iş yerleri

Tüm vergi daireleri

Kira Geliri Beyan Dönemi Ne Zaman Bitecek?

Kira geliri beyan dönemi, 31 Mart 2024 tarihinde sona erecek. Bu tarihe kadar kira gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükellefler, vergi cezası ve gecikme faizi ile karşılaşabilecek.

Kira Geliri Beyanı İle İlgili Bilgi Almak İçin Ne Yapmalı?

Kira geliri beyanı ile ilgili her türlü bilgi almak için, mükellefler GİB’in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayabilir. Ayrıca, GİB’in internet sitesinde kira geliri beyanı ile ilgili sıkça sorulan sorular, örnek uygulamalar, videolar ve broşürler de bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ