Davacı ev sahibi F.T., kiracısı K.Y.'nin evden çıkmasını istedi. Ancak kiracı, kira sözleşmesinin devam ettiğini ve evden çıkmayacağını söyledi. Bunun üzerine ev sahibi, kira sözleşmesi imzalarken kiracının boş olarak imzaladığı tahliye taahhütnamesini delil olarak göstererek tahliye davası açtı. Kiracı ise, tahliye taahhütnamesinin kendisi tarafından boş verildiğini, sonradan ev sahibi tarafından doldurulduğunu ve tarihin değiştirildiğini ileri sürdü. Kiracı, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu ve davanın reddedilmesini talep etti.

MAHKEME VE YARGITAY, TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİ GEÇERLİ BULDU

Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi, tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna hükmetti. Mahkeme, kiracının tarih bölümü boş olan taahhütnameye imza atarak, ev sahibine istediği tarihi yazma yetkisi verdiğine ve sonucuna katlanmak zorunda olduğuna karar verdi. Ayrıca, taahhütnamenin kiralananın tesliminden önce verildiği veya tarihin sonradan değiştirildiği iddiasını ispat yükümlülüğünün de kiracıda olduğunu belirtti. Kiracının bu iddiasını kanıtlayacak bir delil sunamadığını vurguladı. Mahkeme, kiracının tahliye edilmesine karar verdi.

Kiracı, kararı temyiz etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını onadı. Yargıtay, tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğunu ve kiracının tahliye edilmesi gerektiğini teyit etti.

AVUKAT, TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İLE İLGİLİ YERLEŞMİŞ İÇTİHAT OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Tahliye davalarında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Avukat Senem Yılmazel, tahliye taahhütnamesi ile ilgili yerleşmiş Yargıtay kararı olduğunu belirtti. Yılmazel, tahliye taahhütnamesinde kira kontratı ile aynı tarih yazıyorsa bu durumun geçersiz olduğunu, ancak kiracının boş bir tahliye taahhüdü verdiği takdirde bu belgenin ev sahibi lehine olduğunu ifade etti. Yılmazel, kiracının boş verdiği tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulduğunu ispat etmesinin çok zor olduğunu ve bu tip tahliye taahhütnamelerinin ev sahipliği lehine bir belge olduğunu vurguladı. Yılmazel, ayrıca ev sahiplerinin de kira artışı için kira uyarlama veya kira tespit davası açabileceklerini söyledi.

Kaynak: DHA