1 Nisan itibarıyla sona erecek olan kış lastiği uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olacakken, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için önemli görülen bir uygulamaydı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların kış lastiği takmasını, ilgili illerin hava ve iklim koşullarına göre belirli bir dönem için zorunlu kılabiliyor. Bu yetki, Bakanlık tarafından valiliklere de devredilebilmekte.

Araçların kış lastiği takma zorunluluğuna uyumun denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kurallara uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor.

Bu kış, İstanbul'da 25 Kasım 2023 tarihinde, Türkiye genelinde ise 1 Aralık 2023 tarihinde başlayan kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan Pazartesi günü sona erecek.

Kış lastiklerini yazın kullanmayın!

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek üzere tasarlanmıştır ve özel olarak üretilir. Bu nedenle, yaz mevsiminde kullanıldığında kış lastikleri, özelliklerinin çoğunu kaybeder ve performansı düşer. Bu durum güvenlik riski oluşturabilir ve lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Bu yüzden kış lastikleri, kış şartlarına uygun olarak tasarlanmış olduğundan, yaz aylarında kullanılmamalı ve mevsime uygun lastiklerle değiştirilmelidir.

Sıcak havalarda lastikler daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara yol açıyor. Soğuk hava kullanıma göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi azalmaya sebep oluyor, araç üzerindeki kontrolü olumsuz etkilerken yakıt tüketimini de artırıyor.

Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı, çevreye daha fazla karbon salımına yol açıyor. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanmış oluyor.

Ebatlara göre fiyatlar değişiyor

Türkiye'de en çok kullanılan 205/55 R16 ölçüsündeki yaz lastiklerinin fiyatları 1500 liradan başlıyor. Otomobillerde 4 lastik değiştirme fiyatı, ebatlarına göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlar, binek araçlar için 500 lirayı, SUV ve hafif ticari araçlar için 1000 lirayı buluyor.

Mevsimsel değişikler nedeniyle çıkarılan araba lastiklerinin doğru koşullarda saklanması önem taşıyor.

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

Türkiye'nin pek çok yerinde rahatlıkla bulunabilen ve lastiklerin 6 ay boyunca saklanabileceği lastik otellerinin fiyatları da 500 ila 1000 lira arasında değişiyor.

Kaynak: AA