Son zamanlarda bakkal, tuhafiye ve manav gibi işletmelerde kredi kartı ile ödemede komisyon alınmasıyla ilgili şikayetler arttı. Uzmanlar, komisyon oranlarının bir kurala bağlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tüketicinin banka kanalıyla yaptığı ödemelerde ödemenin hangi amaçla yapıldığının yazmaması durumunda vergi kaçakçılığına yardım edilmiş oluyor ve bu durum tüketicinin parasının sistem dışına çıkmasına neden oluyor.

Tüketici Hakları Derneği'nden Yasal Uyarı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, bazı işletmelerin kredi kartı komisyon oranlarındaki artışı tüketicilere yansıttığını ve buna karşı harekete geçeceklerini söyledi. Kılıç, "Kredi kartıyla alışveriş yaparken ek komisyon alan işletmeleri tespit ederek, yasal yollara başvuracağız" dedi.

Komisyonsuz Alışveriş Hakkımız

Kılıç, kredi kartlarının kullanımının Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile belirlendiğini ve komisyon oranlarının yasal olarak belirlendiğini hatırlattı. Kılıç, "Bankalar, pos cihazı kullanan üye işletmelerin komisyon oranlarını son dönemde yükseltti. Bazı işletmeler kredi kartındaki komisyon artışını tüketicilere yansıtmaya başladı. Bu yasal değil. Komisyonsuz alışveriş bizim hakkımız." diye konuştu.

Vergi Kaybına Yol Açıyor

Kılıç, banka ile işletme arasındaki komisyon ücretinin tüketicilere yansıtılmasının mağduriyete ve hakların ihlaline neden olduğunu vurguladı. Kılıç, "Bu gelişmeler tüketici alışkanlıklarını da değiştiriyor. Komisyon ödemek istemeyen vatandaş, ücreti IBAN üzerinden şirketin hesabına havale ediyor. Bazı işletmeler bu yöntem sonrasında fiş de vermiyor. Bu da vergi kaybına yol açıyor" dedi.

Tüketicilere Çağrı

Tüketici Hakları Derneği, komisyon sorununa karşı mücadele edeceklerini ve tüketicilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı. Kılıç, "Tüm tüketicileri haklarını bilmeye ve ihlalleri derneğimize bildirmeye çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: AA