Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nden (PIK) bilim insanları, son 40 yılda dünya çapında 1600'den fazla bölgeden elde edilen verilere dayanarak, küresel ısınmanın ekonomiyi nasıl etkileyeceğini araştırdı. Araştırmaya göre, emisyonlar azaltılsa bile, dünya ekonomisi 2050'ye kadar yüzde 19'luk gelir kaybına uğrayabilir. Bu kayıp, küresel ısınmayı 2 dereceyle sınırlamak için gereken maliyetlerden 6 kat daha fazla.

Dış ticaret açığı Mart ayında yüzde 12,4 azalış gösterdi: İthalatta ilk sırayı Çin aldı Dış ticaret açığı Mart ayında yüzde 12,4 azalış gösterdi: İthalatta ilk sırayı Çin aldı

Küresel Isınma Yıllık 38 Trilyon Dolar Zarara Yol Açabilir

Araştırmacılar, küresel ısınmanın dünya ekonomisine yıllık ortalama 38 trilyon dolar zarar verebileceğini tahmin ediyor. Bu rakamın 2050'ye kadar 19-59 trilyon dolar arasında değişebileceği düşünülüyor. Ekonomik kayıpların temel sebebi ise artan sıcaklıklar ve bunun yarattığı değişiklikler olarak gösteriliyor.

ABD ve AB de Büyük Zarar Görecek

PIK bilim insanı Maximilian Kotz, Kuzey Amerika ve Avrupa'da da ciddi gelir kayıplarının yaşanacağını belirtiyor. Kotz, Güney Asya ve Afrika'nın ise bu durumdan en fazla etkilenecek bölgeler olacağını söylüyor.

2100'e Kadar Kayıplar Yüzde 60'a Çıkabilir

Çalışmanın yöneticisi Leonie Wenz ise, analizde 2100'e kadar küresel ortalamada yüzde 60'a varan gelir kayıplarının öngörüldüğünü ifade ediyor. Wenz, bu durumun iklim değişikliğiyle mücadelede gecikmenin maliyetinin çok yüksek olduğunu vurguluyor.

Gezegeni Kurtarmak Daha Ucuz

Potsdam Enstitüsü Karmaşıklık Bilimi Araştırma Departmanı'ndan Anders Levermann ise, iklim değişikliğinin etkilerinin adaletsiz olduğunu belirtiyor. Levermann, en az sorumlu ülkelerin bile yüksek gelirli ülkelere kıyasla yüzde 60, yüksek emisyonlu ülkelere kıyasla ise yüzde 40 daha fazla gelir kaybına uğrayacağını söylüyor.

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Şart

Levermann, iklim değişikliğinin etkilerinden korunmak ve ekonomiyi kurtarmak için yenilenebilir bir enerji sistemine geçişin şart olduğunu ifade ediyor. Levermann, şu anda izlenen yolun ise felaketle sonuçlanacağını ve gezegenin sıcaklığının ancak fosil yakıtları yakmayı bırakmakla dengelenebileceğini vurguluyor.

Kaynak: AA