Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Nöbetçi Bakan" uygulaması kapsamında geldiği Meclis'te, parlamento muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Milletvekilleriyle bugünkü görüşmelerinde, belediyelerle ilgili her türlü altyapı ve üstyapı, millet bahçesi, kentsel dönüşüm, araç gereç ihtiyacı gibi konuların gündeme geldiğini dile getiren Kurum, Meclise bir önceki nöbetinde 200 milletvekilini kabul ettiğini anlattı.

Elazığ ve Malatya'da, 12 günde depremde hasar gören her yeri gördüklerini ifade eden Kurum, "Gece gündüz, sokak sokak, mahalle mahalle hem durumu tespit etmek hem de çözüm bulmak için gezdik." dedi.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüyle ortak bir çalışma yürüterek, sahadan alınan tüm verileri, oluşturdukları sisteme girdiklerini anlatan Kurum, "Bizde bütün şehirlerin üç boyutlu dijital ikizi mevcut. 81 ilin üç boyutlu dijital ikizini çıkardık. Sahadan aldığımız verilerle hasar tespitleri işlemek suretiyle, şehrin dijital ikizine aynen aktardık." diye konuştu.

Kurum, "şehirlerin karnesi"ni yansıtan sistemde, ağır hasarlı binaların kırmızı, orta hasarlı binaların turuncu, az hasarlı binaların sarı, hasarsız binaların ise yeşil renkte işaretlendiğini aktardı.

Kurum, bu sistemi ve durumuna göre renklendirilmiş binaları bilgisayarından gazetecilere gösterdi.

Anlattığı sistem üzerinden Elazığ Merkez Abdullah Paşa Mahallesi'ni örnek veren Kurum, burada, ağır hasarlı binalar bulunduğu görüldüğü için çalışmanın yoğunlaştırılması gerektiğinin anlaşıldığını belirtti.

"Bu ilk kez yapıldı"

Elazığ'daki 62 bin konutun sisteme tek tek girildiğini açıklayan Kurum, şöyle devam etti:

"Depremin yaşandığı ilk gün drone, İHA'larımızı uçurduk. Daha önce aldığımız görüntüyle, nerede yıkım var, hangi alanda daha fazla yıkılmış? Burada çatılarda sokağa düşme tehlikesi var mı, yıkılma tehlikesi var mı yok mu? Çalışmayı bunun üzerinden takip etmek ve görmek suretiyle arkadaşlarımızı ona göre yönlendirdik. Yoğun bir çalışma yaptık. Binanın bütün detayları mevcut. Binanın 10 santimetreye kadar bilgisi yer alıyor. Aldığımız drone görüntüleriyle burayı çakıştırmak suretiyle çalışmamızı yönlendirdik. Bu ilk kez yapıldı."

Kurum, bu sayede hem zaman tasarrufu sağladıklarını hem de aynı işleri ikinci kez yapmadıklarını belirtti.

Alınan verilerle de şehrin çeperlerinde rezerv alanları belirlediklerini, yerinde yapılması gereken projeleri tespit ettiklerini anlatan Kurum, "Bu çerçevede hızlı şekilde olaya müdahil olduk. Yine sahada hem gezici laboratuvarlarımız vardı hem de lazer tarayıcımız vardı." dedi. İTTİFAK AA