Kremayla harmanlanan makarnası, çorbası, sotesi... Her bir tarifi ayrı ayrı lezzetli olan mantarın yıkanıp yıkanmaması gerektiği tartışma konusudur. Peki mantarı yıkamazsak nasıl temizleyeceğiz? Sebzeleri, meyveleri ovalaya ovalaya yıkamaya alışkın olduğumuz hâlde mantarı yıkamadan nasıl tüketeceğiz? Tüm bu soruların yanıtı ve püf noktalarıyla mantarın temizlenmesini ele aldık.

vegetables-landscape-2943500_960_720

Mantarları Su ile Temizlememelisiniz!

Mantarın su ile uzun süreli temasından kaçınmak gerekiyor. Süngerimsi br yapıya sahip olan mantarın üzerindeki yabancı ve zararlı maddeler, suyla temas ettiğinde doğrudan mantarın içine hapsoluyor. Üstelik mantarları ne kadar kurutursak kurutalım bu durum hiç değişmiyor. Böylece yıkayıp temizlemek istediğimiz mantarları bu işlemle daha da kirletip yapısını bozmuş oluyoruz.

Yıkayamıyorsak Mantarları Nasıl Temizleyeceğiz?

Mantarları temizlemenin farklı yolları var. Şimdi bunları sırayla anlatalım:

  • Temiz bir bez ya da kağıt havlu kullanın.

Mantarları üzerinde toprak, gübre ve kirden arındırmak için en kolay yol, temiz ve kuru bir bez veya kağıt havluyla tek tek silmek. Bu işlemde her bir mantar için ayrı bir kağıt havlu kullanmak daha hijyenik olacaktır çünkü tüm mantarları tek bir bezle temizlemek, mantarların üzerlerinde bulunan kirlerin birbirine geçmesine neden olacaktır. Bu işlem biraz masraflı ve zaman alır, diyorsanız hemen ikinci yönteme geçelim.

mushrooms-756406_960_720

  • Sebze temizleme fırçasıyla temizleyin.

Yapısı gereği mantarları bez veya kağıt havluya göre daha etkili bir şekilde temizleyen fırça, en sık kullanılan yöntemlerden biri. Piyasada 'sebze temizleme fırçası' olarak bulabileceğiniz bir fırçayla veya kullanılmamış, temiz bir diş fırçasıya yapabileceğiniz bu işlemde yine her bir mantarı ayrı ayrı fırçayla temileyebilirsiniz. 

  • Mantarların üzerindeki zarları soyun.

Bu yöntemde öncelikle mantarın sap kısmını şapka kısmından hafifçe çekerek koparmanız gerekiyor. Ardından şapka kısımlarındaki siyah alandan başlayarak mantarların üzerinde bulunan zarları kolaylıkla soyabilirsiniz. Bu yöntemde de yine her bir mantarı tek tek ayıklamanız gerekiyor. Aynı şekilde sap kısımlarını da uçlardan başlayarak soyabilirsiniz.

  • Zarlarını aldığınız mantarları nemli bir bezle temizleyin.

Burada da kullanılan bezin tamamen ıslak değil, sadece biraz nemli olması gerektiğini unutmayalım. Zarlarını soyma işleminden sonra mantarların üzerinde kalan siyahlıkları ve kirleri hafif nemli bir bezle tek tek silerek temizleyebilirsiniz.

mushrooms-7559485_960_720

  • Son çare: Limonlu su

Mantarlar suyla temas etmemli diyorsunuz ama aldığım mantarlar o kadar kirli ki yıkamadan asla kullanamam, diyorsanız son çare olarak limonlu su imdadınıza yetişecektir.

Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre ayarladığınız bir kase suya bir adet limonun suyunu sıkın. Mantarları bu limonlu su karışımına batırıp çıkarın. Ama asla içinde uzun süre tutmayın. Ardından mantarları temiz ve nemli bir bezle veya kağıt havluyla hafifçe ovalayarak silin.

Editör: Melek Aydın