Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, enflasyonun ana verilerinde gerilem olduğunu Kasım ayı enflasyonu öncü verilerine göre de bu düşüşün devam edeceğini söyledi.

Gaye Erkan'ın açıklamaları şöyle: Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sürdürülebilir büyüme için kritik olduğunu vurgulayan Erkan, enflasyonun ana eğiliminde gerileme başladığını ifade etti. Özellikle kasım ayı öncü göstergelerinin, aylık enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.

Erkan, enflasyonla mücadelenin başarısının ortak algı ve farkındalığa dayandığını belirterek, toplumun enflasyonla ilgili öngörülebilir bir patikayı kabul etmesinin önemine vurgu yaptı.

Düşük enflasyonun sadece fiyat istikrarına değil, daha geniş bir ekonomik istikrara da katkı sağladığını dile getiren Erkan, bu nedenle enflasyon hedefine uygun bir politika izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında, enflasyon beklentilerindeki olumlu yönde gelişmelere de dikkat çeken Erkan, otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi ürün gruplarında uzun bir aradan sonra fiyat indirimlerinin görüldüğünü belirtti.

Ayrıca büyükşehirlerde kiralık ev ilanlarında artan fiyat artışlarında belirgin bir yavaşlama olduğunu ifade etti. Kira ve eğitimde dezenflasyonun 2024 sonu ve 2025'te daha belirgin hale gelmesini beklediklerini söyledi.

Aydın’ın ‘beyaz altın’ı yüzünü gösterdi Aydın’ın ‘beyaz altın’ı yüzünü gösterdi

Erkan, enflasyonun ana eğiliminde yaşanan gerilemenin yanı sıra altın, döviz ve gayrimenkul fiyatları üzerindeki baskının da yavaşlamakta olduğunu belirterek, ekonominin istikrarlı bir büyüme sürecine gireceği öngörüsünde bulundu. 

Kaynak: AA