Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, ABD'nin New York kentinde düzenlenen "Yatırımcı Günü" etkinliğinde para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erkan'ın sunumunda vurguladığı başlıca noktalar şunlar:

Sadece son 4 ay içerisinde Türk Lirası mevduatının 2 trilyon TL arttığı belirtildi. Kamu kesimi mevduat hesaplarının 750 milyar TL azaldığı ifade edildi. Yabancı para mevduatının 3 milyar dolar azaldığına dikkat çekildi.

TL mevduatın payının yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseldiği belirtildi, KKB hesaplarının payının ise yüzde 20'nin altına düştüğü ifade edildi.

Hafize Gaye Erkan, Türkiye'nin dezenflasyon hedefine kararlılıkla ilerlediğini ve bu süreçte olumlu sonuçlar elde ettiklerini vurguladı. Dezenflasyonun sadece bir projeksiyon olmadığını, aynı zamanda bir başarı ölçümü olduğunu ifade etti.

Parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa sürede tamamlanmayı öngördüklerini belirtti ve bu adımların enflasyonun kontrol altına alınmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Erkan, Türkiye'nin CDS'inin mayıs ayından bu yana yarıdan fazla gerileyerek sert bir düşüş gösterdiğini ve piyasanın işaret ettiği kur oynaklığının önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Sermaye girişlerinin hızlandığına dikkat çekti ve kasım-aralık döneminde 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleştiğini ifade etti.

TCMB Başkanı, rezervlerin tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktığını ve sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar rezerv artışına devam edeceklerini vurguladı.

Bankacılık sektörünün parasal sıkılaştırma süreci boyunca sağlamlığını ve dayanıklılığını koruduğunu belirtti. Sermaye tamponlarının yeterli seviyelerde olduğuna dikkat çekti.

Erkan, TL mevduatının artmasının yanı sıra hanehalkının tüketimi öne çekmekten uzaklaşarak tasarruflarını TL'de tutmaya yönelik bir eğilim gösterdiğini ifade etti.

Kaynak: AA