Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan yönetiminde toplandı. Toplantı sonucunda politika faizi, 500 baz puan artırılarak yüzde 50 seviyesine yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltti.

Bu karar, enflasyonla mücadelede sıkı bir para politikası duruşu sergileme çabalarının bir parçası olarak alındı. Kurulun aldığı bu karar, ekonomik istikrarı koruma ve enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyor.

Bankanın faiz oranına ilişkin basın duyurusunda şunlar kaydedildi;

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltme kararı aldı. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşti. Tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengenin iyileşmesine katkıda bulunurken, diğer göstergeler yurt içi talebin dirençli seyrini sürdürdüğünü gösteriyor. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki baskıları devam ettiriyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izliyor.

Kurul, enflasyon görünümündeki kötüleşmeyi göz önünde bulundurarak politika faizinde artışa gitti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek. Belirgin ve kalıcı bir bozulma beklenmesi durumunda ise para politikası daha da sıkılaştırılacak. Para politikasındaki kararlılık, yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerinde iyileşme aracılığıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve 2024 yılının ikinci yarısında enflasyonu hedeflenen yüzde 5 seviyesine çekecek.

Kurul, makro ihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işleyişini ve makro finansal istikrarı korumaya yönelik uygulamaları sürdürüyor. Bu kapsamda, finansal koşulların sıkılaştırılması ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla ay içinde yapılan düzenlemeler devam edecek. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecek. Likidite gelişmeleri yakından izlenerek, gerektiğinde sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacak.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika kararlarını, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından izlenecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacak.

Kaynak: AA