İşte banka banka 1 milyon TL'nin aylık faiz getirisi İşte banka banka 1 milyon TL'nin aylık faiz getirisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, yüzde 45 düzeyindeki politika faizini değiştirmeme kararı aldı. Toplantıda alınan karar, ekonomik koşullar ve enflasyon hedefleri göz önünde bulundurularak değerlendirildi.

Kurulun faiz kararı ile ilgili basın duyurusunda, aylık enflasyonun ana eğiliminin yükseldiği, ancak yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiği, hizmet fiyatlarındaki katılığın, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını sürdürdüğü belirtiliyor. Dış finansman koşulları, rezerv seviyeleri, cari denge ve Türk lirasına olan talep gibi faktörlerin döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğu vurgulanıyor.

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sabit tutulacağını değerlendiriyor. Ancak, belirgin ve kalıcı bir enflasyon bozulması yaşanması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına dikkat çekiliyor.

Ayrıca, makroihtiyati politikaların piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak şekilde uygulanmaya devam edileceği, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade ediliyor. Likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek, sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağına da vurgu yapılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ