Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı bölümünde etkili olması beklenen fırtına ve kuvvetli yağışlar nedeniyle 23 kente "sarı" kodla uyarıda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Marmara, Ege, Akdeniz (Antalya Mersin il merkezi hariç), İç Anadolu, Karadeniz (Artvin hariç), Doğu Anadolu'nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Bitlis, Muş ve Erzurum çevrelerinde yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların Karadeniz'in yüksek kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Doğu Anadolu'da yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Harita-73

Bu uyarıda Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler de bulunuyor. Yetkililer, sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini belirtti.

Fırtına Istanbul

Bu yağışların; Marmara'nın güney ve doğusu, Ege (Denizli hariç), İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in batısı ile Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Ancak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

Sıcaklıklar

Batı kesimlerde sıcaklıkların 2 ila 5 derece düşeceği, diğer bölgelerde ise 2 ila 5 derece artacağı öngörülüyor.

Rüzgar 

Hava durumu raporuna göre, genellikle güneyli rüzgarların etkili olacağı belirtilmektedir. Güneydoğu Anadolu'da rüzgarın kuzeyli yönden hafif ve ara sıra orta şiddette eseceği ifade edildi. Ülkemizin batı kesimlerinde ise rüzgarın başlangıçta güney ve güneybatıdan esmesi, ilerleyen saatlerde ise kuzeybatıya dönmesi beklenmekte. Orta ve doğu Karadeniz kıyılarında ise gece saatlerinden sonra kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi öngörülmekte, bu fırtınaların hızının 40-80 km/sa aralığında olabileceği belirtilmekte.

Kuvvetli yağış uyarısı!

Marmara'nın güney ve doğusu, Ege (Denizli hariç), İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz'in batısı ile Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması tahmin ediliyor. Bu yağışlar sonucunda sel, su baskını, yıldırım, küçük çaplı dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına gibi olumsuzluklar meydana gelebileceğinden, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir.

Kuvvetli rüzgar uyarısı!

Marmara, Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ile zamanla İç Anadolu'nun batısında, güney ve güneybatıdan kuzeybatıya doğru dönecek olan rüzgarlarla birlikte gece saatlerinden itibaren Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve batı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat, kısa süreli 70-80 km/saat) beklentisi bulunmaktadır. Bu durum, ulaşımda aksamalara, çatı uçmalarına, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere benzer olumsuzluklara neden olabileceğinden, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları önemlidir.

Çığ tehlikesi

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusundaki yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Bu nedenle, bu bölgelerde bulunan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları öneriliyor.

Bölge bölge hava tahmini

Marmara

Parçalı ve çok bulutlu hava, bölge genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlarla karakterize olacaktır. Bu yağışların Balıkesir, Çanakkale'nin güney ve doğusu, Bursa, Bilecik ve Sakarya çevrelerinde yoğun olması beklenmektedir. Rüzgarın ise güney ve güneybatıdan eserek zamanla kuzeybatıya döneceği ve kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. İşte bazı illerin hava durumu tahminleri:

  • Edirne: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 15°C ile 21°C arasında değişen sıcaklık beklenmekte.
  • İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 15°C ile 21°C arasında değişen sıcaklık tahmin edilmekte.
  • Kırklareli: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 14°C ile 21°C arasında değişecek.
  • Kocaeli: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 21°C civarında sıcaklık beklenmekte.


Ege

Parçalı ve çok bulutlu hava, bölgenin genelinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlarla geçecektir. Bu yağışların, İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar ve Muğla'nın iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması beklenmektedir. Rüzgarın ise güney ve güneybatıdan eserek zamanla kuzeybatıya döneceği ve kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. İşte bazı illerin hava durumu tahminleri:

  • Afyonkarahisar: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Akşam saatlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Sıcaklık 15°C ile 21°C arasında değişecek.
  • Denizli: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı, sıcaklık 19°C civarında seyredecek.
  • İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 21°C derece civarında beklenmekte.
  • Muğla: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin edilmektedir. Sıcaklık 13°C civarında olacak.

Akdeniz

Parçalı ve çok bulutlu hava öğleden sonra bölge genelinde (Antalya ve Mersin il merkezi hariç) aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlarla geçecektir. Yağışların akşam saatlerinden sonra Kahramanmaraş ve Osmaniye çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklenmektedir. Rüzgar ise iç kesimleri ile Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecektir (40-60 km/sa, yer yer kısa süreli 70-80 km/sa).

  • Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 21°C civarında seyredecektir.
  • Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, sıcaklık 20°C civarında olacak.
  • Hatay: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 18°C derece civarında beklenmekte.
  • Mersin: Parçalı ve çok bulutlu, batı ilçelerinde aralıklı sağanak yağışlı, sıcaklık 21°C civarında olacak.

İç Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu hava, öğle saatlerinden itibaren bölgenin kuzeybatısında, akşam saatlerinden sonra ise genel olarak aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlarla geçecektir. Kuzeydoğu kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülecektir. Yağışların akşam saatlerinden itibaren kuzeybatı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması beklenmektedir. Rüzgar ise bölgenin batı kesimlerinde güney ve güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecektir (40-60 km/sa, yer yer kısa süreli 70-80 km/sa).

  • Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Yağışların akşam saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli olması beklenmektedir. Sıcaklık 17°C civarında seyredecek.
  • Eskişehir: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Yağışların akşam saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli olması beklenmektedir. Sıcaklık 17°C civarında seyredecek.
  • Konya: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra sağanak yağışlı olacak. Sıcaklık 16°C civarında seyredecek.
  • Sivas: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmurlu, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı olacak. Sıcaklık 13°C civarında seyredecek.

Orta ve Doğu Karadeniz

Parçalı ve çok bulutlu hava, bölge genelinde (Artvin hariç) yağmur ve sağanak yağışların görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı beklenmektedir. Bu bölgelerdeki eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Rüzgar ise gece saatlerinden itibaren Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve batı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esecektir.

  • Amasya: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra sağanak yağışlı olacak. Sıcaklık 19°C civarında seyredecek.
  • Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra sağanak yağışlı olacak. Sıcaklık 19°C civarında seyredecek.
  • Tokat: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra sağanak yağışlı olacak. Sıcaklık 18°C civarında seyredecek.
  • Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra sağanak yağışlı olacak. Sıcaklık 14°C civarında seyredecek.

Güneydoğu Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu hava, gece saatlerinden itibaren bölge genelinde sağanak yağışlarla birlikte kendini gösterecek. İşte bazı şehirlerin hava durumu tahminleri:

  • Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren sağanak yağışlı. En düşük sıcaklık 2°C, en yüksek sıcaklık ise 16°C olacak.

  • Gaziantep: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren sağanak yağışlı. En düşük sıcaklık 4°C, en yüksek sıcaklık ise 15°C olacak.

  • Siirt: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren sağanak yağışlı. En düşük sıcaklık 1°C, en yüksek sıcaklık ise 13°C olacak.

  • Şanlıurfa: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren sağanak yağışlı. En düşük sıcaklık 6°C, en yüksek sıcaklık ise 19°C olacak.

İşte uyarı yapılan iller ve bu illerde beklenen hava koşulları:

Afyonkarahisar - Kuvvetli rüzgar
Ankara - Kuvvetli rüzgar
Aydın - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Balıkesir - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Bilecik - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Burdur - Kuvvetli rüzgar
Bursa - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Çanakkale - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Denizli - Kuvvetli rüzgar
Edirne - Kuvvetli rüzgar
Eskişehir - Kuvvetli rüzgar
Isparta - Kuvvetli rüzgar
İstanbul - Kuvvetli rüzgar
İzmir - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Kırklareli - Kuvvetli rüzgar
Kocaeli - Kuvvetli rüzgar
Konya - Kuvvetli rüzgar
Kütahya - Kuvvetli rüzgar
Manisa - Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış
Muğla - Kuvvetli rüzgar
Tekirdağ - Kuvvetli rüzgar
Uşak - Kuvvetli rüzgar
Yalova - Kuvvetli rüzgar

Fırtına Sel

Bu illerde vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kaynak: AA/DHA