Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin güneydoğusundaki 16 şehri sarı kodla uyararak kar ve sağanak yağışlar konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bu uyarılar kapsamında Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Muş, Tunceli, Batman, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Mardin, Adana, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Elazığ illerinde kar ve sağanak yağışların beklendiği belirtildi.

Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların dikkatli olmaları ve gerekli tedbirleri almaları tavsiye ediliyor.

Harita-71

Meteoroloji'nin son tahminlerine göre, Türkiye'nin 17 ilinde sarı kodlu uyarı yayımlandı. Bugün itibarıyla yurdun iç kesimlerinde kar yağışının etkisini göstereceği ve yurt genelinde sıcaklıkların düşeceği öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre, önümüzdeki 24 saat boyunca ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Ancak, (Çanakkale hariç) Marmara, Ege'nin kuzeydoğusu, Doğu Akdeniz ve Antalya'nın çevre ilçeleri, (Konya hariç) İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlı bir hava öngörülüyor.

Doğu Akdeniz'in, İç Anadolu'nun ve Orta Karadeniz'in doğusu ile Doğu Anadolu'nun güney ve batısında yoğunlaşması beklenen yağışların, kıyı kesimler ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak şeklinde olacağı, iç kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.

Gece ve sabah saatlerinde ise iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı yaşanması bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesine karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Hava sıcaklığı

Meteoroloji raporlarına göre, bugün İç Anadolu ile Orta Karadeniz bölgelerinde sıcaklıklar 4 ila 6 derece azalacak. Marmara bölgesinde ise sıcaklıkların 2 ila 4 derece artması bekleniyor. Diğer bölgelerde ise sıcaklıkta önemli bir değişiklik öngörülmüyor.

Rüzgar

Meteoroloji tahminlerine göre, yurdun kuzeybatı ve doğu kesimlerinde hafif, ara sıra orta kuvvette güneyli rüzgarlar esecek. Diğer bölgelerde ise genel olarak kuzeyli yönden hafif şiddette rüzgarlar bekleniyor

Kuvvetli yağışa dikkat

Doğu Akdeniz bölgesinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatlerine kadar Osmaniye il geneli ile Adana'nın güney ve doğu, Kahramanmaraş'ın güneybatı ilçelerinde yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor.

Bu durum, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabilir. Dolayısıyla vatandaşların bu duruma karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önemlidir.

Yağış uyarısı yapıldı

Yapılan son değerlendirmelere göre, bugün (Perşembe) sabah saatlerinden itibaren Adıyaman, Tunceli, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Şanlıurfa’nın kuzey ve doğu, Elazığ’ın doğu, Muş’un güney ve batı ve Mardin’in doğu ilçelerinde kuvvetli yağışların olması bekleniyor. Bu yağışlar genellikle yağmur ve sağanak şeklinde başlayacak olup, sıcaklıkların düşmesiyle birlikte 1200 metre üzeri rakımlı kesimli yerlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde görülebilir. Yağışların gece saatlerinde bölgenin batısında etkisini kaybetmesi, ancak doğusunda Cuma (22.03.2024) akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

Çığ tehlikesi

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusundaki yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunuyor.

Şiddetli rüzgar uyarısı!

Güney Ege kıyılarında rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklenmektedir. Bu durumda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önemlidir. Güçlü rüzgarlar nedeniyle ulaşımda aksamalar, denizde dalga yüksekliklerinde artış, sahil kesimlerinde su taşkınları gibi olumsuz etkiler görülebilir

Bölge bölge hava tahmini

Marmara

Parçalı ve çok bulutlu hava beklenen bölgede (Çanakkale hariç), aralıklı yağışlar görülecek. Yağışların genellikle yağmur şeklinde olması planlanırken, Kırklareli çevrelerinde öğleden sonra, bölgenin doğu kesimlerinde ise akşam saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerde kar yağışı bekleniyor.

  • Edirne: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı yağmurlu, yükseklerde karla karışık yağmur bekleniyor. Sıcaklık 14°C.
  • İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı yağmurlu hava bekleniyor. Sıcaklık 10°C.
  • Kırklareli: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı yağmur ve yükseklerde karla karışık yağmur bekleniyor. Sıcaklık 10°C.
  • Kocaeli: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı yağmurlu, yükseklerde karla karışık yağmur bekleniyor. Sıcaklık 12°C.

Ege

Parçalı ve çok bulutlu hava beklenen bölgenin kuzeydoğusunda karla karışık yağmur ve kar yağışı olabilir. Güney kıyılarında ise kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli rüzgarlar esmesi bekleniyor.

  • Afyonkarahisar: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde kuzey ve doğusunda kar yağışı bekleniyor. Sıcaklık 8°C.
  • Denizli: Parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor. Sıcaklık 14°C.
  • İzmir: Parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor. Sıcaklık 16°C.
  • Muğla: Parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor. Sıcaklık 14°C.

Akdeniz

Parçalı ve çok bulutlu hava, Doğu Akdeniz, Antalya'nın güney ve doğu kıyılarında yağmur ve sağanak yer yer gök gürültülü sağanak yağışlarla birlikte, Isparta ve Burdur çevrelerinde ilk saatlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görülebilir. Yağışların Doğu Akdeniz'in doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

  • Adana: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülebilir. Sıcaklık 19°C.
  • Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğu kıyılarında sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 21°C.
  • Hatay: Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülebilir. Sıcaklık 16°C.
  • Mersin: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 18°C.

İç Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu hava, Konya hariç bölgenin aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksek kesimlerinin ise kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

  • Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Sıcaklık 6°C.
  • Eskişehir: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde aralıklı kar yağışları gözlemlenebilir. Sıcaklık 9°C.
  • Konya: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğusu sabah saatlerinde yağmur ve karla karışık yağmurlu olacak. Sıcaklık 9°C.
  • Sivas: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 6°C.

Batı Akdeniz

Parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor, kıyı kesimlerinin yağmurlu, iç kesimlerinin ise karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

  • Bolu: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları gözlemlenebilir. Sıcaklık 7°C.
  • Karabük: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 7°C.
  • Sinop: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurların görüleceği tahmin ediliyor. Sıcaklık 9°C.
  • Zonguldak: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurların olması bekleniyor. Sıcaklık 8°C.

Orta ve Doğu Karadeniz

Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor, sabah saatlerinde Ordu çevrelerinde yerel olarak kuvvetli yağışlar görülecek. Kıyı kesimlerinde aralıklı yağmur, iç kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışları yaşanacak. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ise çığ tehlikesi bulunmaktadır.

  • Amasya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 6°C.
  • Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurların olması öngörülüyor. Sıcaklık 9°C.
  • Tokat: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları görülecek. Sıcaklık 6°C.
  • Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurların yanı sıra yüksek ve iç kesimlerde karla karışık yağmurlar bekleniyor. Sıcaklık 11°C.

Doğu Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor, bölge genelinde yağışlar görülecek. Batı kesimlerinde ve güneyde yer yer kuvvetli yağışlar olması bekleniyor. Batı kesimlerinde yağmur ve karla karışık yağmur, yükseklerinde ve doğusunda ise kar şeklinde yağışlar tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde kuzey ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olaylarına dikkat edilmelidir. Bölgenin yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır.

  • Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 4°C.
  • Kars: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları öngörülüyor. Sıcaklık 5°C.
  • Malatya: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli yağmurların olması bekleniyor. Yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışları görülecek. Sıcaklık 12°C.
  • Van: Parçalı ve çok bulutlu, güney kesimlerinde yoğun olmak üzere aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 5°C.

Güneydoğu Anadolu

Diyarbakır, Gaziantep, Siirt ve Şanlıurfa çevrelerinde parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Bu bölgelerde yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Ayrıca, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde yağışlar bekleniyor.

  • Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 14°C.
  • Gaziantep: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar öngörülüyor. Sıcaklık 14°C.
  • Siirt: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülecek. Sıcaklık 14°C.
  • Şanlıurfa: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 15°C.
Kaynak: AA/DHA