Mevsimler değiştiğinde insanlar her zaman soğuk algınlığına veya gribe yakalanıyor gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, bu dramatik sıcaklık değişikliklerinin bu hastalıkların doğrudan nedeni olmadığını ifade etti.

Florida'daki Orlando Health'de dahiliye doktoru olan Dr. Benjamin Kaplan, sıcaklık değişimlerinin daha ziyade farklı bir virüs grubunun gelişmesine izin verdiğini ve insanları hasta eden şeyin de bu virüsler olduğunu belirtti.

Kanser vakalarının yüzde 40'ının obezite ile bağlantılı olduğu tespit edildi Kanser vakalarının yüzde 40'ının obezite ile bağlantılı olduğu tespit edildi

Kaplan, konuyla ilgili Live Science’ta yer alan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Birçok çalışma, rinovirüs ve koronavirüsün soğuk algınlığının iki ana etkeni olduğunu gösteriyor. İlginç bir şekilde, ilkbahar ve sonbaharda yaşadığımız gibi daha soğuk havalarda gelişiyorlar.”

Aynı şekilde grip virüsü de havanın soğuk ve kuru olduğu zamanlarda en etkili şekilde çoğalır ve yayılır diyen Kaplan “Bu nedenle insanlar kışın gribe yakalanma eğilimindedir” ifadelerini kullandı.

Yaz hastalıkları birçok faktörün birleşiminden ortaya çıkar. Mevsimsel alerjisi olan kişiler genellikle polen, küf veya çimenlerin yakınındayken kendilerini tıkalı hissederler ve burun akıntısı ve gözlerde kaşıntı gelişir. Kaplan, bu alerjilere tepki verirken bağışıklık sistemlerinin aşırı hızlanıp onları viral bulaşmalara karşı daha savunmasız bırakabileceğini kaydetti.

Ancak bu yaz enfeksiyonlarının genellikle diğer mevsimlerde yakalananlardan daha hafif olduğunu söyleyen Kaplan, bazen insanların alerjilerini soğuk algınlığıyla karıştırabileceğini de sözlerine ekleyerek, “Aslında 'saman nezlesi ' teriminin aslında çiftçilerin yaz sonunda saman toplayıp 'ateşten hasta' oldukları dönemden geldiği söyleniyor. Ama gerçekte, tarlalardan gelen alerjenlere ciddi şekilde maruz kalmanın acısını çekiyorlardı” dedi.

Hastalanmayı önlemek için şu tavsiyelere uymak çok önemli:

“Ellerinizi iyi yıkayın, bol miktarda egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve (gecede) en az 6 ila 8 saat tamamlayıcı uyku aldığınızdan emin olun.”

Kaplan, bilimsel çalışmalara göre Ekinezya , C vitamini ve çinko dahil olmak üzere reçetesiz satılan takviyelerin soğuk algınlığını önlemede veya iyileştirmede önemli ölçüde etkili olmadığını da sözlerine ekledi.

Muhabir: MEHMET POYRAZ