Moody’s, Türkiye’nin not görünümünü yükseltmesinin ana nedeninin, ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik olduğunu açıkladı. Kuruluş, özellikle ortodoks para politikasına dönüşün, enflasyon dinamiklerini iyileştirdiğini ve para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini artırdığını belirtti.

Moody’s, parasal sıkılaştırmanın, Türkiye’nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve TCMB’nin döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığını kaydetti.

Kuruluş, her iki durumun da ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağını vurguladı. Moody’s, Türkiye’nin dış açığının 2024’te 40 milyar doların altına ineceğini öngördü.

NOT ARTIŞI İÇİN ŞARTLAR NELER?

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere de değindi. Kuruluş, mevcut para politikası duruşunun yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi, büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceğini bildirdi. Moody’s, pozitif görünüm dikkate alındığında ülkenin kredi notunun düşürülmesinin pek olası gözükmediğini de ifade etti.

MOODY’S, TÜRKİYE’NİN NOTUNU NE ZAMAN GÜNCELLEMİŞTİ?

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu son olarak 12 Ağustos 2022’de takvim dışı değerlendirmeye gitmiş ve “B3” olarak güncellemişti. Kuruluş, o tarihte not görünümünü de "durağan"a çevirmişti. Moody’s’in takviminde Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirme bulunulması için 16 Haziran ve 15 Aralık 2023 tarihleri yer almış ancak bu günlerde bir güncelleme yapılmamıştı.

Kaynak: AA