MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Komsomolskaya Pravda, Crocus City Hal konser salonundaki olayların tam bir kronolojisini yayınladı. Moskova’da sivillere yönelik saldırı nasıl oldu, yangın neden başladı ve teröristleri nasıl arıyorlar?

Saldırıyı gerçekleştiren DAEŞ mensubu teröristler binayı ateşe verdi.

Rusya Soruşturma Komitesi'nin ön verilerine göre, trajedi sonucunda en az 150 kişi hayatını kaybetti. Mevcut yaralı ve yaralı listelerinde 145 isim yer alıyor. Kurtarma ekipleri yanan konser salonunun kalıntıları üzerinde çalışmaya devam ettikçe bu üzücü sayılar daha da artabilir.

Rus gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, DAEŞ’li teröristlerin gerçekleştirdiği korkunç katliamın kronolojisini derledi.

Moskova Daki Kanli Saldiriyi Daes Ustlen

Resmi olmayan verilere göre teröristler beyaz bir Renault ile Crocus'a geldiler, arabadan atladılar ve hızlıca savunmasız insanlara ateş etmeye başladılar.

Uzmanlara göre kanlı katliamdaki eylemler dikkatli şekilde planlandı.

CROCUS BELEDİYESİ'NDEKİ TERÖR SALDIRISININ TAM KRONOLOJİSİ

22 Mart 20:15

Crocus Belediye Binasında ilk silahlı saldırı raporları. Görgü tanıkları acil durumla ilgili bilgi yayınlamaya başladı. Yaralı ve ölülerin olduğu bildirildi.

20:19 İlk ayrıntılar, Crocus Belediye Binası'nda makineli tüfeklerle ateş açılmasının Picnic grubunun konseri öncesinde meydana geldiği yönünde. Rus özel güvenlik birimleri çoktan acil durum mahalline doğru yola çıktı. Teröristler atriyumdaki insanları vurup salona giriyor. Konserin başlangıcının sinyali olan üçüncü zili duyan savunmasız seyirciler çoktan yerlerine oturmuşlar.

Moskova Daki Teror Saldirisindan Ilk Goruntuler

İlk başta insanlar ne olduğunu anlayamıyorlar. Bunu fark eden salondaki insanlar bağırmaya başlıyor. Panik başlıyor. Birisi düşüyor ve sandalyelerin altına saklanmaya çalışıyor. Panik içindeki biri çıkışa doğru koşuyor. Bazı insanlar kendilerini kurtarmak için ölü taklidi yapıyor. Koridorlarda korkunç bir ezilme başlıyor.

20.27 Plana göre teröristler sırt çantalarında yanlarında getirdikleri yakıtı çeşitli yerlere dökerek ateşe verdi. Binadaki yangınla ilgili haberler yıldırım gibi yayılır. İlk videolar ortaya çıkıyor. Makineli tüfek atışlarının duyulduğu tüyler ürpertici görüntüler. Teröristlerin yakın mesafeden acımasızca insanları vurduğu videolar…

Militanlar binayı ateşe verdikten sonra ortadan kayboluyor. Bazı kaynaklara göre kalabalığa karışmış olabilirler, bazı kaynaklara göre ise arabayla olay yerinden kaçmaya çalışmış olabilirler.

20:40 Yaralı sayısı onlarca sayıya yükseldi. Crocus’ta onlarca ambulansı var. En az beş teröristin olduğuna dair resmi olmayan raporlar ortaya çıkıyor.

21:00 Yanan Crocus Belediye Binası'nda insanlar yardım istiyor. Binada yüzlerce kişi mahsur kaldı. Saldırı sırasında binada toplam 6 ila 7 bin kişi bulunuyordu. Piknik konserinin biletleri neredeyse tamamen tükendi.

20:40 Yaralı sayısı onlarcaya çıktı. Crocus'un onlarca ambulansı var. En az beş teröristin olduğuna dair resmi olmayan raporlar ortaya çıkıyor.

21:00 Yanan Crocus Belediye Binası'nda insanlar yardım istiyor. Binada yüzlerce kişi mahsur kaldı. Saldırı sırasında binada toplam 6 ila 7 bin kişi bulunuyordu. “Picnic” konserinin biletleri neredeyse tamamen tükendi.

21:15 Bu sırada kurtarma ekipleri ve özel kuvvetler özverili bir şekilde görevlerini yerine getiriyor. Engellenen kişiler bina dışına çıkarılmaya başlandı. Acil Durumlar Bakanlığı, Çiğdem'in bodrum katından yaklaşık 100 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Panik içinde konser salonu binasının çatısına koşan vatandaşlar, kaldırma mekanizmalarıyla kurtarıldı.

Moskova Daki Teror Saldirisindan Ilk Goruntuler 2

21:40 Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Crocus Belediye Binası'nda yaşananları terör saldırısı olarak nitelendirdi.

21:50 Crocus'tan tahliye tüm hızıyla sürüyor. İnsanlar dış giyim olmadan binadan kaçıyor. Görgü tanıkları nefes nefese, "Kamuflajlı adamlar geç kalanları vurdu, panik başladı, insanlar kaçıp saklandı. İzdiham başladı! Korkunç! Çok korkutucu!" dedi.

22:00 Soruşturma Komitesi, Crocus Belediye Binası'ndaki katliamın ardından "Terör saldırısı" başlığıyla ceza davası açıyor. Terör saldırısının görgü tanıkları, ilk sersemlik geçince insanların dağıldığını söylüyor. İnfazdan kaçmaya çalışırken pencerelerin camlarını kırdılar, malzeme odalarının kilitli kapılarını kırdılar. Bazı ziyaretçiler tuvaletlerde ve teknik odalarda saklandı. Birinin hayatını kurtardı ama birinin hayatına mal oldu. Yangının alevleri arasında kalan talihsiz vatandaşlar dumandan boğuldu.

22:13 FSB kurbanlarla ilgili ilk verileri yayınladı. Yaşanan terör saldırısı sonucunda ilk etapta 40 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı.

22:30 Kurtarma ekipleri Crocus'ta çalışmaya devam ediyor. Yaşayanları ve yaralıları kurtarma operasyonu sürüyor. Yangın alanı 12.000 metrekareyi aşıyor.

22.42 Terör saldırısının ardından 5 Crocus çalışanı gözaltına alındı.

23:18 Moskova Çocuk Ombudsmanı Olga Yaroslavskaya, terör saldırısında çocukların yaralandığını bildirdi.

Moskova Teror Saldirisi 011

23 Mart

00:07 "Ulusal muhafızlar", yoğun duman ve orada daha fazla kalmanın imkansızlığı nedeniyle "Crocus"tan ayrılıyor. Milletvekili Alexander Khinshtein, "Özel kuvvetler yer altı otoparkını, 1. katı ve 2. katın bir kısmını tamamen inceledi. İtfaiyecilerle birlikte yaralıları çıkardılar ve cesetleri çıkardılar" dedi.

01.00 Kaynaklar, teröristlerin sırt çantalarında benzin dolu bidonlarla binaya baskın yaptığını bildirdi. Benzin döküp ateşe verdiler. Bu bilgi görgü tanıkları tarafından da doğrulanıyor.

01:35 Kurbanlardan birinin kıyafetinde el yapımı patlayıcıya benzer bir nesne bulundu. Konser salonundan operasyon merkezine getirilen cesetleri incelerken bulundu. Ölen kişinin kimliği bilinmiyor.

Moskova Teror Saldirisi 012

02.00 Teröristleri arama çalışmaları sürüyor.

07:00 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısının kurbanlarının güncellenmiş listelerini yayınladı. İçinde 99 kişi var.

09:00 Moskova Bölgesi Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Crocus Belediye Binası'na düzenlenen terör saldırısında 3 çocuk hayatını kaybetti.

09:30 Rusya'nın her yerinde terör saldırısında ölenlerin anısına gösteriler düzenleniyor.

11:00 Saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalandığı duyuruldu. Olayla ilgili 11 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 4'ü katliamla doğrudan bağlantılı.

Moskova Saldirisi Teroristler Yakalandi 1

Saldırganların kaçtığı araç.

12:00 Ölü sayısının 90'ı aştığı bildirildi.

14:30 Can kaybının en az 150 olduğu duyuruldu.

Muhabir: MEHMET POYRAZ