NASA'nın Ingenuity Mars Helikopteri, 2021 yılında Mars'ta uçan ilk araç olma başarısını elde etmişti. Ancak, Ocak ayındaki bir çarpışma sonrasında uçuş kapasitesini kaybetmişti. Şimdi ise uçuş günlerini geride bırakarak, çevresinin fotoğraflarını çekmek ve sıcaklığı ölçmek için sabit bir monitör olarak kullanılmaya başlanacak.

Trthaber'in haberine göre; NASA personeli, son bağlantısını helikopterle geçtiğimiz gün gerçekleştirdi. Ingenuity'nin Dünya'daki araştırmacılara ve mühendislere veri aktarımı da bu son bağlantı sırasında gerçekleştirildi.

Güçlü özellikleriyle dikkat çeken oyun canavarı GT 20 Pro piyasaya çıkıyor Güçlü özellikleriyle dikkat çeken oyun canavarı GT 20 Pro piyasaya çıkıyor

Helikopter bin Mars günü ve toplam 72 uçuşla gezegeni keşfetti.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı mühendisi ve Ingenuity'nin proje yöneticisi Teddy Tzanetos, "Ingenuity'nin bize uzayın sınırlarındaki zorlukları aşma konusunda ilham verdiği için teşekkür ederiz. Bu küçük helikopter, bir grup insan için büyük bir başarı hikayesi oldu" dedi.

Küçük helikopterin yalnızca bir ay dayanması ve birkaç görevi tamamlaması bekleniyordu, ancak beklenenden çok daha fazlasını başardı.

NASA'nın Mars gezgini Perseverance ile birlikte çalışarak, bir yandan keşif çalışması yapmakla görevlendirilen Ingenuity, aynı zamanda Mars'ın ince ve soğuk atmosferinde uçuş yeteneğini test etmek için görevlendirildi.

Ocak ayında düşerek rotor kanatlarından birini kırsa da, Ingenuity'nin çoğu bileşeni kazadan sonra hala işlevsel durumda kaldı. Bu durum, helikopterin gelecekteki keşifler için çevredeki verileri toplamak üzere bir monitör olarak kullanılmaya devam edilebileceği anlamına geliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ