İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son günlerde ülkesinde yaşanan siyasi kriz nedeniyle zor durumda. Gazze savaşı ve 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği saldırılar sonrası eleştirilerin hedefi olan Netanyahu, kendi partisi Likud içinde de güven kaybediyor. İsrail basını, Netanyahu’nun, partisinden kendisine darbe yapılmasından endişe duyduğunu yazdı.

PARTİ İÇİNDE GİZLİ TARTIŞMALAR

İsrail’deki Ynet haber sitesine göre, lideri olduğu Likud Partisi içinden kendisine darbe yapılmasından endişelenen Netanyahu, nabız yoklaması için meclisteki milletvekilleriyle görüştü. Likud Partisinden adı açıklanmayan bir yetkili, Netanyahu’nun, kendisinin yerine başkasının geçeceğinin konuşulmasından rahatsız olduğunu ve partide bu fikirde bir grup bulunmadığından emin olmak istediğini söyledi.

İsrail siyasetinde Başbakan’a yöneltilen “Gazze savaşı ve 7 Ekim felaketinin sorumluluğunu üstlenmesi” yönündeki çağrıları hatırlatan yetkili, son günlerde Likud’da Netanyahu’nun görevden alınmasından sonra ne yapılacağına ilişkin gizli bir tartışma yaşandığına işaret etti. Önde gelen Likud yetkililerinden biri de partinin, Netanyahu’nun yerine başka bir aday çıkarmak suretiyle hükümetten güvenoyunun çekilmesi olasılığını tartıştığına dikkati çekti.

Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı

NETANYAHU’NUN GELECEĞİ BELİRSİZ

Netanyahu’nun, partisindeki bu gelişmelerden haberdar olduğu ve bunu engellemek için çaba gösterdiği belirtiliyor. Ancak İsrail kamuoyu yoklamaları, Netanyahu ve lideri olduğu Likud Partisinin güç kaybettiğini, buna karşılık muhalefet lideri Benny Gantz’ın yükselişte olduğunu gösteriyor. Netanyahu’nun, Gazze savaşını bitirmek için bir ateşkes anlaşması imzalaması da olası bir seçimde kendisine oy kaybettirebilir. Bu nedenle Netanyahu’nun geleceği, hem siyasi hem de hukuki açıdan belirsizliğini koruyor.

Kaynak: AA