Hükümet sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığına bağlı askeri ve sivil personelin Nijer'de görev yapmasını sağlayan askeri anlaşmanın anında iptal edildiğini duyurdu.

Abdramane, Amerikalı yetkilileri, geçtiğimiz hafta Nijer'e gerçekleştirdiği ziyaretler hakkında önceden bilgi vermemekle suçladı. Bu ziyaretler, ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phee ve ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Michael Langley'e aitti.

Nijer'de yaklaşık 1000 Amerikan askeri bulunuyor. Agadez kenti yakınlarında, Sahra Çölü'nün güney ucunda ise "Niger Air Base 201" adı verilen bir İnsansız Hava Aracı (İHA) üssü yer alıyor.

İsrail'in 223 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 272'ye çıktı İsrail'in 223 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 272'ye çıktı

Niger 201, ABD'nin Cibuti'deki daimi üssünden sonra Afrika'daki en büyük ikinci üssü olarak konumunda. Bu üsten İnsansız Hava Aracı (İHA) operasyonlarının yürütüldüğü biliniyor.

Üssün inşaatı ve finansmanı ABD'ye aitken, üssün mülkiyeti Nijer ordusuna ait durumda. Yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle donatılan üs, 2019 yılından bu yana hizmetta bulunuyor.

ABD'nin en büyük ve en pahalı İHA üssü olarak kabul edilen Niger 201, Nijer devletinden 10 yıllığına kiralanmış durumda. İnşası için 110 milyon dolar harcanan üssün yıllık bakımı için ise 30 milyon dolar ayrılmıştır. ABD, Sahel'deki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak bu üsten faydalanıyor.

Kaynak: AA