Fonun bu rekor kârının kaynağı, yılın ilk çeyreğinde teknoloji hisselerine yaptığı yatırımlardan elde ettiği güçlü getiriler. Açıklamada, fonun genel yatırım getirisinin yüzde 6,3 olduğu ve bunun da 109 milyar dolara denk geldiği belirtildi.

Fonun Portföy Değeri 1 Trilyon 610 Milyar Doları Aştı

Fonun piyasa değeri ise 31 Mart itibarıyla 1 trilyon 610 milyar doları aşarak yeni bir rekora imza attı.

Sabit Getirili Yatırımlarda Düşüş

Fonun yılın ilk çeyreğinde sabit getirili menkul kıymet yatırımlarından yüzde 0,4, borsada işlem görmeyen gayrimenkul yatırımlarından ise yüzde 0,5 zarar açıkladığı da kaydedildi.

Fonun Portföy Dağılımı

Fonun portföyünün şu anki dağılımı ise şöyle:

  • %72,1: Hisse senetleri
  • %26: Sabit getirili menkul kıymetler
  • %1,8: Gayrimenkul yatırımları
  • %0,1: Halka arz olmayan yenilenebilir enerji altyapı yatırımları

Fonun Yatırım Stratejisi

Norveç Varlık Fonu Yatırım Yönetimi Başkan Yardımcısı Trond Grande, yaptığı açıklamada, "Hisse senedi yatırımlarımız ilk çeyrekte özellikle teknoloji sektörünün etkisiyle çok güçlü bir getiri elde etti." dedi.

Norveç Varlık Fonu, 1990 yılından beri ülkenin petrol ve doğalgaz üretiminin gelirleriyle yabancı ülkelerin hisse senedi, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapıyor.

Norveç hükümeti, fon gelirlerinin çok az bir kısmını kullanabiliyor, geriye kalan yüksek kısım ise gelecek nesiller için biriktiriliyor.

Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor

Dünyada 72 ülke ve 8 bin 859'dan fazla firmada yatırımı bulunan fon, dünya borsalarındaki hisselerin yüzde 1,5'ini elinde tutuyor.

Fonun büyüklüğü ise Norveç'te kişi başına 283 bin dolara denk geliyor.

Kaynak: AA