NASA ekipleri, büyüklüğü Dünya’ya yakın olan ve yüzeyinin yarısının lavlarla kaplı olduğu düşünülen bir ötegezegen keşfetti. Bu gezegen, Güneş Sistemi dışında bulunan ve diğer yıldızların etrafında dönen gezegenlere verilen isim olan ötegezegenlerden biri.

Ötegezegenler, 19. yüzyılın ortasından beri bilimsel araştırma konusu olmuştur. Bugüne kadar, 4.001 gezegen sisteminde 5.425 ötegezegenin varlığı doğrulanmıştır. Bu gezegen sistemlerinin 868 tanesinde birden fazla ötegezegen bulunmaktadır.

ÖTEGEZEGENLERİ NASIL BULUYORUZ?

Ötegezegenleri teleskopla görmek çok zordur, çünkü yıldızlarının parlak ışığı onları gizler. Bu yüzden, araştırmacılar ötegezegenleri bulmak için farklı yöntemler kullanırlar.

Bu yöntemlerden biri, “titreşen” yıldızlara bakmaktır. Bir gezegen, yıldızının etrafında dönerken, yıldızı da hafifçe merkezinden saptırır. Bu da yıldızın uzaktan bakıldığında titriyor gibi görünmesine neden olur. Bu titremeyi, yani salınımı ölçerek, araştırmacılar yüzlerce ötegezegen keşfetmişlerdir.

Ancak, bu yöntem sadece Jüpiter ya da daha büyük boyutlardaki ötegezegenleri bulmaya yarar. Dünya boyutlarındaki ötegezegenleri bulmak daha zordur, çünkü bu gezegenler yıldızlarına çok küçük bir salınım yaptırırlar.

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU