Oxfam’ın raporuna göre dünyadaki en zengin 5 kişi; Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Fransız lüks ürünler devi LVMH’nin sahibi Bernard Arnault, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Oracle’ın kurucusu Larry Ellison ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg.

Bu 5 kişinin toplam serveti 2020 yılından bu yana 464 milyar dolar artışla 869 milyar dolara ulaştı. Bu, 3 yılda tam 2 kat yükselişe işaret ediyor.

5 MİLYAR İNSAN NASIL YOKSULLAŞTI?

Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan 5 milyar kişi ise bu dönemde yoksullaştı. Bu kesimin maaşları reel olarak yüzde 0,2 oranında değer kaybetti.

Büyüme rakamları şirket performanslarına da yansıdı. En büyük 148 şirket, 3 yılda ortalama yüzde 52 artışla 1,8 trilyon dolar kar etti. Raporda yer alan ifadelere göre bu dönemde çalışanların ise kazançları enflasyon karşısında eridi.

OXFAM’IN ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SERVET VERGİSİ

Oxfam, gelir durumunda bu adaletsizliğe karşı ise servet vergisini önerdi. Raporda zenginlere yönelik uygulanacak bir servet vergisinin yılda 1,8 trilyon dolar gelir sağlayacağı ifade edildi.

Kuruluşun İcra Direktörü Amitab Behar, rapora ilişkin “Hiçbir şirket ya da birey, ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalı. Açık olmak gerekirse kimse 1 milyar dolara sahip olmamalı.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ