Oy verme işlemleri başlarken geçerli kimlik belgesi ve seçmen kağıtlarıyla beraber milyonlarca seçmen 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanıyor. Önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yönetimlerin belirleneceği seçimlerde yoğun ilgi gösterilmesi bekleniyor. Ramazan ayı olması sebebiyle Bahçe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca YSK’ya gönderilen yazıda sandık kurulu görevlilerin iftar saatinde kısa bir mola verip veremeyeceği soruldu. YSK ise yapılan incelemenin ardından konuyla ilgili kararını duyurdu. Oy sayımı başladıktan sonra tutanaklar, sandık kurulu tarafından tutulacak ve seçim kuruluna teslim edilecek. Peki Oy sayımı saat kaçta başlayacak? 31 Mart sandıklar ne zaman açılacak? İşte, oy sayımına ilişkin detaylar…

OY SAYIMI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK? (SANDIKLAR NE ZAMAN AÇILACAK)

31 Mart yerel seçimleri için Pazar günü binlerce seçmen vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandığa gidiyor. Oy verme işlemleri illere göre farklı saatlerde sona erecek. Doğu illerinde oy verme işlemleri 1 saat erkan başlarken sandıklar da benzer şekilde 16.00’da kapanacak. Diğer illerde ise oy kullanma işlemleri saat 17.00’da sona erecek.

YSK’da yer alan bilgide oy verme süresinin bitimini takiben kullanılan oyların sayım ve döküm işlemlerinin açık olarak yapılacağı yer alıyor. Dolayısıyla sandıklar kapandıktan sonra oy sayımı başlayacak. Oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler sandık kurulunun işlerini aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemini izleyebilecek.

Oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler sandık kurulunun işlerini aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler.

OYLARIN SAYIMI AÇIK VE ARALIKSIZ YAPILACAK

Bahçe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilen yazıda sandık kurullarınca saat 17.00 itibariyle sayım ve döküm işlemlerine başlanacağı ancak ramazanda sadece su ile orucun açılması durumunda “sağlıklı oy sayımının yapılamayacağı” ifade edildi ve sandık kurulu görevlilerinin itar saatinde kısa bir mola verip veremeyeceği sorusu yöneltildi.

YSK konuyu incelerken “Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü' başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır' hükmü bulunduğu hatırlatıldı.

YSK'nın Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesinde de aynı yönde düzenleme bulunduğuna dikkati çeken kurul, bu sebeple 'oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine' oy birliğiyle karar verdi.

OY SAYIMI NASIL YAPILIR?

1-Sandığın açılmasını müteakip sandıktan çıkan oy zarfları ile sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır.

2. Çıkan oy zarfları açılmadan kontrol edilir. Geçersiz zarf varsa ayrılır; sayısı tutanağa yazılır.

3. Zarf sayısı oy kullanan seçmenlerin sayısından fazla ise zarfların arasından gelişigüzel çekilen bu sayıda zarf yakılır. İmza ve zarfların birbirine eşitliği sağlanır.

4. Zarf sayısı imza sayısından az ise doğrudan sayım - döküm işlemine geçilir.

5. Kullanılmayan oy pusulaları ve zarflar da sayılarak bağlanır, mühürlenir ve sandık kurulunca tutanağa geçirilir.

6. Oyların sayım ve dökümü derhal başlar, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikâyet ve itirazlar, işi durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işlemine başlamadan önce, sayım-döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir.

Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir.

31 Mart Yerel Secim Sonuclari Kapak

Kaynak: NTV