Pakistan’da Yeni Meclis Üyeleri Seçildi

Pakistan’da 5 yıl görev yapacak Pakistan Ulusal Meclisi (NA) ve eyalet meclislerinin seçimi için oy verme işlemi dün sona erdi. 266 milletvekili ve 593 eyalet meclisi üyesi için 17 bin 816 adayın yarıştığı seçimde, 128,5 milyon seçmen sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi PML-N, Ulusal Meclis’te çoğunluğu elde etti.

Seçmenler Sabahın Erken Saatlerinde Sandık Başına Gitti

Seçim Komisyonu verilerine göre, ülkede 241,49 milyon nüfusa sahip Pakistan’da kayıtlı 128 milyon 585 bin 760 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 69,2 milyonunu erkekler, 59,3 milyonunu ise kadınlar oluşturuyor.

Seçmenler, yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi için sabahın erken saatlerinde sandık merkezlerine akın etti. Ülke genelinde kurulan 90 bin 675 sandıkta seçmenler, 5 yıl görev yapacak Ulusal Meclis ve eyalet meclisi üyelerini belirlemek için oylarını kullandı. Oy verme işlemi, yerel saatle 17.00’de sona erdi.

Başkent İslamabad başta olmak üzere Lahor, Karaçi, Peşaver ve Kuetta gibi şehirlerde seçmenler, oy vermek için gittikleri okullarda uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı sandık merkezlerinde teknik aksaklıklar ve güvenlik sorunları yaşandı.

Pakistan’da 2013’te seçime katılım yüzde 55,02, 2018’de ise yüzde 51,7 olarak gerçekleşmişti. Bu seçimde ise katılım oranının yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Ulusal Meclis’te 336 Sandalye Var

Pakistan Ulusal Meclisi’nde 336 sandalye bulunuyor. Ulusal Meclis’teki 336 sandalyeden 60’ı kadınlara, 10’u ise dini azınlıklara ayrılmış durumda. Bu, sadece 266 sandalye için milletvekillerinin yarışacağı anlamına geliyor.

Ulusal Meclis’te sandalye elde etme yarışına giren her siyasi parti, Seçim Komisyonuna önceden hazırladıkları 60’ı kadın ve 10’u dini azınlık olmak üzere 70 kişilik listeleri teslim ediyor. Bu 70 sandalye de oyların yüzde 5’inden fazlasını alan partiler arasında nispi temsil yoluyla paylaştırılıyor. Söz konusu 70 sandalye için milletvekilleri aday olmuyor.

Gazze'de can kaybı 35 bin 386'ya çıktı Gazze'de can kaybı 35 bin 386'ya çıktı

Hükümeti kuracak başbakan da Ulusal Meclis üyeleri arasından seçilecek. Mecliste 169 salt çoğunluğu sağlayan aday, ülkenin 25. başbakanı olacak.

PML-N, Ulusal Meclis’te Çoğunluğu Elde Etti

Resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N), Ulusal Meclis’te 266 sandalyenin 140’ını kazanarak çoğunluğu elde etti. PML-N’i, 2018 seçimlerinde iktidara gelen ve 2022’de güvenoyu kaybeden eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) takip etti. PTI, 266 sandalyenin 100’ünü kazandı. Eski Başbakan Benazir Butto’nun oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari’nin partisi ise 266 sandalyenin 26’sını aldı.

Eyalet meclisleri seçimlerinde ise PTI, Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde, PPP ise Sindh ve Belucistan eyaletlerinde çoğunluğu sağladı.

Resmi olmayan sonuçların gece yarısına doğru gelmeye başlaması ve yarın kesin sonuçların açıklanması bekleniyor.

Seçimleri 100’ün Üzerinde Gözlemci Takip Etti

Seçimleri, 100’ün üzerinde uluslararası seçim gözlemcisi ve yabancı gazeteci de takip etti. Avrupa Birliği (AB), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC) ve Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) gibi kuruluşlar, seçim sürecini izlemek için gözlemci heyetleri gönderdi.

Seçimler, genel olarak barışçıl bir ortamda gerçekleşti. Ancak bazı yerlerde şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları da yaşandı. Seçim Komisyonu, seçim güvenliğini sağlamak için 450 bin güvenlik görevlisi ve 370 bin asker görevlendirdi.

Kaynak: AA