Avustralya hükümeti, doğu mahallelerindeki tahliye emirlerinin ardından "İsrail'in Refah'a büyük bir kara saldırısı olasılığından ciddi endişe duyduğunu" bildirdi. The Guardian’ın haberine göre, Avustralya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Penny Wong yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası, başka yerlerdeki çatışmalardan dolayı Refah'a sığındı. Avustralya, G7 ve pek çok ülke Netanyahu hükümetine rotayı değiştirme çağrısında bulundu. Dışişleri bakanı, Avustralya'nın İsrail'in bu yola girmemesi gerektiği yönündeki görüşünü açıkça ortaya koydu.”

“SONUÇLARI OLACAK TEHLİKELİ BİR GERGİNLİK”

Bölgedeki basına açıklama yapan üst düzey bir Hamas yetkilisi, İsrail'in sivillerin Refah'ı boşaltması yönündeki emrinin “sonuçları olacak tehlikeli bir gerilim” olduğunu ifade etti.

İsrail Gazze'yi bombaladı! En az 14 ölü İsrail Gazze'yi bombaladı! En az 14 ölü

İsrail ordusu, bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişilere, Refah'ın doğu mahallelerini boşaltmaları ve güney Gazze'de "genişletilmiş insani bölge" olduğunu iddia ettiği bölgeye gitmeleri yönünde çağrıda bulundu. İsrail güçleri, operasyonun "sınırlı kapsamlı" olduğunu söyledi ve yaklaşık 100 bin kişinin taşınması gerekeceğini tahmin etti.

İşgalci İsrail güçleri yaptığı açıklamada, tahliye çağrısını "Arapça duyurular, kısa mesajlar, telefon görüşmeleri ve medya yayınları" yoluyla yaptığını belirtti. Öte yandan İsrail ordusu, sosyal medyada militanlara karşı "aşırı güç"le hareket edeceğini de duyurdu.

Bu arada son gelişmelerle beraber Refah’ın tahliye edilmesini isteyen İsrail’i Hamas’ın tehdit etmesi dikkat çekti.

Öte yandan Filistin haber ajansı Wafa, İsrail'in dün akşamdan bu yana Refah'a düzenlediği saldırılarda 8'i çocuk 22 Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi.

Muhabir: MEHMET POYRAZ