Kartal’da polisten kaçan şahıs çöp konteynerinde yakalandı Kartal’da polisten kaçan şahıs çöp konteynerinde yakalandı

Kırmızı et fiyatlarında son dönemde bazı kasapların kendi inisiyatifleriyle fiyat artışları yapması, Rekabet Kurumu’nun dikkatini çekti. Kurum, bu konuda ön araştırma yaptıktan sonra sektör incelemesi başlatma kararı aldı.

Kurumun internet sitesinde yapılan açıklamada, kırmızı et sektörünün, beslenmedeki önemi ve sektörün yapısı nedeniyle Kurumun öncelikli inceleme alanlarından biri olduğu belirtildi.

rekabet-2

Bir teşebbüse idari para cezası

Kurumun, son iki yılda, sektöre yönelik bir soruşturma ve iki ön araştırma yaptığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Et ve et ürünleri üretimi ve satışı yapan bir teşebbüsün, perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği iddiası üzerine başlatılan ve uzlaşma yoluyla sonuçlandırılan soruşturmada, teşebbüsün alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirleyerek Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Bu nedenle ilgili teşebbüse idari para cezası uygulandı.”

kırmızı-3

Sektörde yapısal sorunlar var

Kırmızı et fiyatlarında ve arzında yaşanan sorunlara ilişkin yapılan ön araştırmalarda, sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar veya kararlar aldıkları iddiasının incelendiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

kırmızı et-1

“Ön araştırmalar sonucunda, kırmızı et fiyatlarının son dönemdeki artışının, rekabet karşıtı eylemlerden değil, sektörün genelinde var olan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı değerlendirildi. Bu kapsamda, sektörün piyasa dinamiklerinin daha ayrıntılı analiz edilmesi, yapısal sorunların tespiti ve çözüm önerileri sunulması, rekabet koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlanması amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatıldı.”

Kaynak: AA