MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Rus diplomat ve Rusya-Afrika Ortaklık Forumu Sekreteri Başkanı Oleg Ozerov 16 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bazı Afrika ülkelerinin BRICS'e katılmakla ilgilendiğini söyledi.

Açıklamasında “Artık yeni BRICS dinamikleri çerçevesinde birçok Afrikalı ortak, hem birliğe olası katılıma hem de BRICS ülkeleriyle yakın işbirliğinin geliştirilmesine, ticaret ve yatırım işbirliğinin kurulmasına büyük ilgi gösteriyor” ifadelerine yer veren Ozerov, “Bazı Afrika ülkeleri BRICS'e katılmaya ilgi gösterdi. Hangileri olduğunu henüz söylemiyoruz çünkü bu uzun bir süreç” dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucuları olduğu ve geçtiğimiz Ağustos ayında Güney Afrika'da gerçekleşen BRICS Zirvesi’nde, iki Afrika ülkesinin (Mısır ve Etiyopya) BRICS ailesine katılmasının, Afrika'da farklı duygu fırtınalarına neden olduğunu ifade eden Ozerov, şu ifadelere yer verdi:

“Bu duygusal bileşen, BRICS'in geleceği nasıl gördüğü açısından önemlidir. BRICS mekanizmalarına bağlanma arzusu daha belirgin hale geliyor” dedi.

Özerov, bu olumlu gelişmenin, "küresel barışa ve ortak refaha katkıda bulunan" kapsamlı, çok taraflı bir yaklaşım oluşturma çabalarında bir dönüm noktası olduğunu kaydederken, Afrika devletlerinin 2024 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan'da gerçekleştirilecek olan BRICS Zirvesi’ne ciddi oranda katılmalarını beklediklerini ifade etti.

BRICS NEDİR?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucu üyeleri olduğu BRICS birliği, küresel konularda Batı'nın hakimiyetine alternatif olarak kuruldu. BRICS tanımı anılan ülkelerin ilk harflerinden oluşuyor. Her ne kadar küresel alanda Batı’nın egemenliğine son vermek amacıyla kurulsa da kurucu ülkeleri özellikle Rusya bunu kabul etmiyor.  2006 yılında dört ülkenin bir araya gelmesiyle oluşturulan BRIC, 2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla BRICS halini aldı. BRICS görünürde ekonomik işbirliği gibi görünse de siyasi eylemleri de dikkat çekiyor.

“BRICS MIKNATIS HALİNE GELİYOR VE KÜRESEL OLARAK EGEMEN ULUSLARI KENDİNE ÇEKİYOR”

Rusya Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Knyazev'e göre "tek kutuplu dünyanın geçmişte kaldığı" açık şekilde belli oluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Pavel Knyazev, BRICS birliğinin, dünya çapında egemenliklerini güçlendirmek ve ulusal çıkarlarını korumak isteyen giderek artan sayıda ülke için bir çekim merkezi haline geldiğini söyledi.

Rusya’nın BRICS toplantılarına hazırlanmasından sorumlu diplomat Pavel Knyazev, Rus haber ajansı TASS’ta yer alan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Küresel çoğunlukta giderek artan sayıda ülke egemenliklerini güçlendirmeye ve ulusal çıkarlarını, geleneklerini ve kültürlerini korumaya çalışıyor. Başkalarının melodisiyle dans etmek istemiyorlar, ancak birbirleriyle ve dünyanın geri kalanıyla arkadaşlık kurmak ve ticaret yapmak istiyorlar. BRICS'in bağımsız bir dış politika izlemek isteyen ülkeler için bir çekim merkezi olarak hizmet etmesinin nedeni budur.”

Hindistan, trenlerin fillere çarpmasını önlemek için yapay zekadan yararlanıyor Hindistan, trenlerin fillere çarpmasını önlemek için yapay zekadan yararlanıyor

“YASA DIŞI YAPTIRIMLAR VE MALİ ŞANTAJ”

“Batılı ülkelerin yasadışı yaptırımlar, mali şantaj, siyasi baskı ve diğer yeni-sömürgeci uygulamalar yoluyla konumlarını koruma girişimleri durumu daha da kötüleştiriyor. Küresel etki ve yetenekler, Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu da dahil olmak üzere yeni ortaya çıkan güç merkezleri lehine yeniden dağıtılıyor.”

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, grubun 22-24 Ağustos'ta Johannesburg'da gerçekleşen 15. zirvesinde BRICS'in genişletildiğini duyurmuştu. Buna göre BRICS birliğine 1 Ocak 2024'te Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi olarak katılacak.

Kaynak: (MEHMET POYRAZ)