UEFA, 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısını 32'den 36'ya çıkaracak. Bu yeni formatla birlikte geleneksel grup aşaması yerini "lig formatı" olarak adlandırılan bir sisteme bırakacak. Yani, turnuva artık İsviçre sistemi denilen bir yapıda oynanacak ve takımlar lig usulüne göre mücadele edecekler.

36 takımın yer aldığı tek lig formatında, her takımın dört iç saha ve dört deplasman olmak üzere toplamda sekiz maçı olacak. Takımlar dokuzarlı dört torbaya bölünecek ve her bir torbadan her takım, iki rakiple eşleşecek şekilde sekiz farklı rakiple mücadele edecek.

Sky Sports'un bildirdiğine göre, Şampiyonlar Ligi'nin genişletilmiş yeni formatı, kura çekiminde de değişikliğe yol açacak.

UEFA'nın yaptığı kura simülasyonları, yeni formata uygun bir manuel kura çekiminin 3-4 saat süreceğini ve toplamda 900 topun gerekeceğini gösterdi.

UEFA yetkilileri, bu süreyi uzun buldukları için yeni formatın kura çekimi için hibrit bir yöntem kullanmaya karar verdiler. Buna göre, kulüpler önce manuel olarak çekilecek, ardından bilgisayar kontrolü devreye girecek ve takımların grup aşamasında maç yapacağı 8 rakibini seçecek.

UEFA'nın yeni kura çekimi modeli yaklaşık 35 dakika sürecek. Bu sürenin, mevcut formattaki çekilişle aynı olduğu belirtildi..

Yeni yazılım, ülke korumasını da hesaba katacak ve genellikle olağandışı durumlar dışında, kulüpler kendi ülkelerindeki rakiplere karşı mücadele etmeyecek. Ayrıca, kulüpler aynı ülkeden en fazla iki rakiple eşleşecek şekilde düzenlenecek.

Bir İngiliz bilişim şirketinin, çekilişin dijital kısmını yönetecek yazılımı geliştireceği ve bunun yanı sıra iki adet yedek yazılım sisteminin de olacağı belirtildi. Yeni kura sistemi, denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young tarafından denetlenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ